Як позбутися похмілля

Похмілля це вкрай неприємний стан, знайомий усім, кому доводилося переборщити з алкоголем. Розвивається він зазвичай на ранок після вечірки зі спиртним, іноді нудота, головний біль та інші симптоми проходять швидко, за пару годин, іноді тривають до доби. Більш тривале нездужання – це вже не похмілля, яке розвивається у здорових людей, а абстинентний синдром, один із проявів алкоголізму. У похмільного й абстинентного синдрому різні причини, механізми розвитку, першого можна позбутися самостійно, побороти другий без допомоги нарколога практично неможливо. Як прибрати похмілля, скільки триває цей стан, з чим він пов’язаний?

Механізм розвитку похмілля

Тяжкість і тривалість похмілля залежить від кількості випитого, міцності та якості алкогольних напоїв, індивідуальних особливостей метаболізму етанолу в організмі. Етиловий спирт перетворюється на ацетальдегід, який потім розщеплюється до оцтової кислоти. Людям, у яких другий етап протікає швидко, впоратися з похміллям простіше, адже саме токсичний ацетальдегід (оцтовий альдегід) є основною причиною нудоти. Посилюють нудоту, нездужання сивушні масла, інші токсичні домішки. Щоб зрозуміти, як позбутися похмілля, потрібно розібратися, які процеси відбуваються в організмі.

Основні складові похмілля: зневоднення, порушення водно-електролітного та кислотно-лужного балансу, зниження рівня глюкози, інтоксикація. Зростає навантаження на всі органи, системи, з цим пов’язані неприємні симптоми похмілля:

  • спрага;
  • нудота;
  • головний біль;
  • запаморочення;
  • тремтіння кінцівок, загальний озноб;
  • прискорене серцебиття, підвищення (іноді зниження) тиску;
  • дратівливість, нервозність, загострена реакція на світло, звуки;
  • погіршення інтелектуальних функцій, загальмованість.

Похмілля що робити

Боротися з похміллям в домашніх умовах непросто, кращі ліки – сон, він допомагає полегшити неприємні прояви, відновитися. Але організм реагує на інтоксикацію викидом адреналіну, який викликає тривожність і заважає заснути.

Як заснути з похмілля

Єдиного рецепта, як зняти тривожність з похмілля, не існує. Комусь допомагає розмова по душах з близькою людиною, комусь спокійна музика. Корисно вийти прогулятися на свіжому повітрі, легке фізичне навантаження прискорює метаболізм, допомагає швидко позбутися продуктів розпаду етанолу, зняти нервову напругу. Якщо на прогулянку не вистачає сил, обов’язково добре провітрити приміщення. Можна випити м’яке заспокійливе – пустирник, валеріану, трав’яний збір, але не снодійне.

Що випити від похмілля?

Крім сну впоратися з похміллям, прибрати інтоксикацію допомагає рясне пиття. Чиста вода збільшує вироблення сечі та прискорює виведення токсинів, але цього недостатньо. Щоб прибрати наслідки зневоднення, відновити втрачені солі, рекомендується випити:

  • негазовану мінеральну воду;
  • розчин аптечного Регідрону або саморобний аналог (1 ст. л. солі, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. соди на літр води).

Найпопулярніший напій від похмілля – розсіл. Він допомагає позбутися нудоти, нормалізувати травлення та навіть полегшити головний біль завдяки високій концентрації електролітів і ферментів. Проти похмілля рекомендується з ранку випити склянку розсолу, щоб швидко полегшити стан, а потім у великих кількостях пити воду. Боротися з похміллям також допомагають кисломолочні напої, живий квас, фруктові соки, морси. Молочна, лимонна кислота сприяють нормалізації обмінних процесів. Можна пити слабкий чай з лимоном, краще зелений або трав’яний, відвар шипшини.

Що їсти при похміллі?

Якщо при одній думці про їжу нудота посилюється, краще тимчасово обмежитися кисломолочними напоями (кефір, тан, кумис). Справитися з похміллям, відновитися після нього допомагають такі продукти:

  • квашена капуста, мочені яблука – містять корисні ферменти;
  • курячий, рибний бульйон – легка та поживна їжа;
  • рідка, напіврідка каша, краще вівсяна – заспокоїть подразнений кишечник;
  • мед – швидко підвищує рівень глюкози;
  • банани – багаті на калій, магній, благотворно впливають на шлунково-кишковий тракт і нервову систему.

Що прийняти від похмілля з медикаментів і чи варто це робити?

Якщо рясне пиття, провітрювання, холодний компрес не допомагають зняти сильний головний біль, варто випити знеболююче або спазмолітик, які зазвичай вживає конкретна людина. Підвищений тиск також знижують медикаментозним шляхом. Що робити, якщо піднялася температура? При незначному підвищенні збивати її не потрібно, це захисна реакція організму. Сильний жар може бути симптомом гострої інтоксикації, загострення хронічного захворювання. У таких ситуаціях потрібно звернутися по допомогу до лікаря. Активоване вугілля та інші сорбенти, всупереч поширеному переконанню, не допомагають полегшити похмільний синдром, вони зв’язують токсини в ШКТ, а на момент розвитку похмілля токсичні продукти розпаду алкоголю вже вбираються в кров. Але якщо нудота викликана не тільки алкогольною інтоксикацією, а й недоброякісної їжею, її можна лікувати сорбентами.

Заборони та обмеження

Важливо не тільки знати, що допомагає від похмілля, але й що може нашкодити, погіршити ситуацію. Так, популярний рецепт від похмілля – контрастний душ – підходить тільки для людей з ідеально здоровими серцем і судинами, нормальним тиском. Це ж стосується лазні. До повного виведення спиртного з організму потрібно бути вкрай обережним з будь-якими медикаментами, багато ліків з алкоголем несумісні.

Протипоказано все, що піддає шлунково-кишковий тракт, печінку, серцево-судинну, нервову систему додатковим навантаженням:

  • повторний прийом алкоголю;
  • міцний чай, кава;
  • жирна, гостра, важка їжа, груба клітковина;
  • маринади з оцтом, мариновані овочі (ацетальдегід і так перетворюється на оцтову кислоту);
  • інтенсивні фізичні навантаження.

Поряд з питанням, як позбутися похмілля, пережити його, багатьох цікавить, чи можна його взагалі уникнути та що робити для цього. На жаль, популярні рецепти – з’їсти масла, прийняти сорбенти напередодні – малоефективні. Якщо випити перед сном близько 0,7 л води, зневоднення буде не таким важким, але врятуватися від інтоксикації не вдасться. Варто врахувати, що тяжкість похмілля зростає не стільки при вживанні напоїв різної міцності, скільки при змішуванні зернового (горілка, віскі) та фруктового (коньяк, чача, вино, кальвадос) спирту. Але єдиний вірний спосіб уникнути похмілля – не пити взагалі або обмежитися мінімальною дозою.

Якщо вийти з похмілля власними силами не вдається, розвинулася важка інтоксикація, тахікардія, аритмія, є ознаки загострення хронічних хвороб, слід звернутися до нарколога. Він знає, як зняти похмілля за допомогою крапельниці, провести детоксикацію, позбутися неприємних симптомів і підтримати організм. У більшості випадків похмільний синдром успішно знімається в домашніх умовах, але іноді показана екстрена госпіталізація.