Пивний алкоголізм – проблему яку не помічаємо

Лечение пивного алкоголизмаВи коли-небудь звертали увагу на те, що в стандартному рекламному блоці понад 40% роликів пропонують споживачам пиво, енергетичні та слабоалкогольні напої? З усіх боків нам показують красивих, веселих, стильно одягнених молодих людей або, навпаки, впевнених в собі, заможних чоловіків, цокаються пляшками або кружками. Реклама вселяє нам – подивися, у них все класно, пий пиво і живи красиво! І люди легко йдуть на поводу умілих рекламників, адже кожному хочеться бути багатим, мати хороших друзів і не замислюватися про завтрашній день.

А що потім?

Але, на жаль, реклама не показує нам, що буває далі, коли людина купує чергову пляшку «на автоматі» для втамування спраги або яким він стає, коли вживання пива переростає в залежність.

А цей момент рано чи пізно настає – і тоді ти вже п’єш не для того, щоб скрасити дозвілля або здатися модним, а тому, що без допінгу у тебе трясуться руки і тисне в скронях, немає бажання щось робити і голова абсолютно не тямить .

Потім настає період, коли звичайна доза вже не допомагає і тоді «пивний» алкоголізм переходить в фазу «змішаного» – до пива додається горілка або самогон, а в деяких випадках – наркотики.

Незважаючи на те, що у людей «присіли» на пиво, починають проявлятися все симптоми алкоголізму, ніхто з них не визнає факт своєї залежності. Всі, без винятку, впевнені, що від пива можна стати алкоголіком – для цього необхідно вживати більш міцні спиртні напої. Подібне оману і породжує масу складнощів в лікуванні «пивного» і «змішаного» алкоголізму, тому що поки людина не визнає свою залежність і не попросить допомоги ззовні, всі спроби повернути його в тверезість будуть абсолютно марними. А усвідомити таку проблему дуже складно, адже при слові «алкоголік» ми малюємо в своїй свідомості портрет повністю неохайного людини і навіть не уявляємо, що така ілюзія може стати «картинкою з життя».

До речі, певні труднощі в лікуванні викликає і той факт, що пиво і слабоалкогольні напої вже давно стали елементом культури нашого народу, але все ж надія на повне зцілення все ж існує. Головне завдання лікарів в даному випадку – працювати з підсвідомістю залежної людини, вселяючи йому, що нормальна активне життя, наповнена спортом, роботою і любов’ю просто не поєднується з пияцтвом.

«Змішаний алкоголізм»: що це?

Під цей термін наркологи «підводять» два види залежності:

  • вживання слабоалкогольних напоїв разом з «важкою артилерією» – горілкою, віскі, скотчем;
  • змішування пива з наркотичними речовинами. У цьому випадку, у людини формується подвійна залежність – від пива і від наркотичних речовин, оскільки наркотики без пива не приносять очікуваного ефекту

Як бачите, таке, на перший погляд «невинне» хобі, як пара “пляшечок” пива в хорошій компанії може призвести до дуже серйозних, навіть катастрофічних наслідків. Але чомусь люди не хочуть приймати цей факт, вони впевнені, що ця проблема може торкнутися кого завгодно, тільки не їх. А дарма, адже якщо кожен, хто купує чергову пляшку пива або ром-коли, енергетика або шийка усвідомив би цю істину, то десятою дорогою обходив полки, на яких поблискують яскраві етикетки пляшок.

Батьки і діти

Не варто заперечувати роль сім’ї у формуванні алкоголізму – якщо домочадці показують підростаючому поколінню своїм прикладом, що життя прекрасне і без спиртних напоїв, в також постійно нагадують, що зловживання алкоголем не приносить нічого, крім проблем, підлітки менше б велися на рекламні гасла. Так що, батьки, задумайтеся – майбутнє дітей в ваших руках. Якщо ви будете вести дитину на прогулянку з пляшкою пива в руці, то не вимагайте від нього, щоб він вів здоровий спосіб життя. Запам’ятайте, діти виростають не на словах і заборонах, а на реальних прикладах, які повинні бути гідними!