Як вмовити алгоголіка лікуватися

Алкоголізм — серйозна хвороба сучасності, що зруйнувала не одне життя. Людина із залежністю від спиртного не здатна усвідомити проблему, а позбутися хвороби без відома пацієнта неможливо. Що робити у такій ситуації? Найчастіше рідні замислюються над тим, як вилікувати п’яницю проти волі, записавши його на примусове лікування алкоголізму. Але гарного результату вдається досягти лише коли залежний сам погоджується розпочати лікування. Як вмовити не пити близьку людину та відправити її на курс терапії? І з чого розпочати боротьбу з алкоголізмом?

Що таке алкоголізм та як його розпізнати?

Алкоголізм асоціюється з неохайним зовнішнім виглядом та низьким соціальним статусом, але це не завжди вірно. Багато людей не вважають залежністю звичку випивати пару чарок горілки, тому не турбуються, якщо помічають таку поведінку у когось у сім’ї. Але саме так і розпочинається алкоголізм. Алкоголік може мати гарний дохід і нормальний зовнішній вигляд, але якщо він регулярно вживає спиртні напої без відома рідних, це вже алкоголізм.

Що робити, якщо близька людина стала часто випивати? Знаючи, як розпізнати алкоголізм, можна вчасно розпочати лікування та зберегти нормальну атмосферу у сім’ї. Навіть на початковій стадії алкоголізму в поведінці п’яниці спостерігається низка змін:

  • з’являється звичка пити перед прийняттям важливого рішення чи після напруженого робочого дня;
  • вживання спиртного в сім’ї все частіше відбувається без відома інших членів, на самоті або вранці;
  • збільшується разова доза спиртного, а сп’яніння настає повільно;
  • переконати залежного припинити пити стає неможливо, він заперечує алкоголізм і не хоче лікуватися;
  • алкоголік стає дратівливим або агресивним, коли хоче випити, але його настрій покращується при вживанні спиртного;
  • залежний намагається знайти виправдання для алкоголізму чи скаржиться, що його не розуміють у сім’ї.

Що робити, якщо у близької людини виникли такі симптоми? На початковому етапі набагато легше змусити її зупинитись, але у запущених випадках не обійтися без примусової терапії. У таких випадках варто замислитися над тим, як покласти алкоголіка на лікування.

Що робити з алкоголіком у запої?

Якщо в сім’ї зловживають спиртними напоями, не можна пускати проблему на самоплив або боротися з нею без відома залежного. В Україні алкоголізм часто починається з невинної звички випивати чарку спиртного перед прийомом їжі. При цьому сам алкоголік не вважає себе залежним і стверджує, що може покинути пити будь-якої миті. При алкоголізмі дуже важко змусити лікуватися п’яницю, тому необхідно вдатися до примусового лікування. Але терапія проти алкоголізму не проводиться без відома людини. Хороший фахівець зможе вмовити будь-якого п’яницю і тільки так можна позбутися алкоголізму назавжди.

Тяжкий стан алкоголіка — запій, який може тривати днями та навіть тижнями. Що робити у такому разі? Негайно звертатись за професійною допомогою до наркологічного центру! Запій при алкоголізмі може загрожувати як здоров’ю, так і життю залежного. У такому стані він не здатний сприймати аргументи, а вмовити його зупинитися неможливо. Як вивести із запою без згоди пацієнта? Цю процедуру може виконати лише фахівець з огляду на особливості кожного випадку алкоголізму.

Як вмовити не пити?

Щоб переконати людину боротися з алкоголізмом, потрібно знати, як правильно поводитися із залежним. Агресивна примусова терапія чи лікування без відома пацієнта не дадуть бажаного результату. Що робити, щоб назавжди перемогти алкоголізм? Без згоди алкоголіка нічого не вийде. А зрозуміти, що відчуває залежний, може лише лікар. І лише фахівець може знайти оптимальне рішення для конкретного випадку алкоголізму.

Як змусити чоловіка, брата чи іншого залежного у сім’ї розпочати лікування від алкоголізму? У цьому допоможуть спеціалісти наркологічного центру «Вибір». Ми знаємо, як поговорити з алкоголіком, як вмовити його розпочати боротьбу з алкоголізмом та успішно вилікувати хворобу. Звернутися до наркологічного центру можна без відома родича. Ми не намагаємось перемогти алкоголізм проти волі пацієнта, але робимо так, що залежний сам хоче пройти курс терапії.

Примусове лікування алкоголізму: ключові етапи

Фахівцям наркологічного центру «Вибір» відомо все про алкоголізм. Вони знають, як переконати залежного лікуватися. Не знаєте, що робити, якщо у сім’ї з’явився п’яниця? Не варто намагатись виконувати лікування без відома залежного. Важливо допомогти йому знайти мотивацію для зміни звичок, вмовити повернутися до нормального життя та погодитися на лікування.

У наркологічному центрі «Вибір» боротьба з алкоголізмом спрямована на те, щоб змусити пацієнта добровільно відмовитися від спиртних напоїв. Ми не використовуємо насильство і не намагаємося проводити терапію без відома залежного.

Етапи лікування:

  • Початкова діагностика. Орієнтуючись на стан здоров’я пацієнта та результати лабораторних досліджень, лікар може визначити стадію алкоголізму та зрозуміти, що робити для успішного лікування.
  • Детоксикація. Щоб вмовити залежного боротися з алкоголізмом, потрібно спочатку очистити організм від продуктів розпаду алкоголю.
  • Медикаментозна терапія. Дозволяє відновити злагоджену роботу внутрішніх органів за допомогою ліків.
  • Психотерапевтична реабілітація. Примусове лікування алкоголізму неможливе без роботи з підсвідомістю п’яниці, вироблення мотивації для лікування. Це допомагає залежному зрозуміти, що робити після завершення курсу терапії.

Програма 12 кроків: як переконати алкоголіка відмовитися від алкоголю назавжди?

Неможливо змусити людину відмовитися від алкоголю назавжди словами «Ти маєш кинути пити!» чи боротися з алкоголізмом без відома залежного. Є кілька причин, чому алкоголіки не хочуть лікуватись. Алкоголізм — це психологічний потяг і хімічна залежність, яка проти волі підштовхує п’яницю до чарки. У наркологічному центрі «Вибір» знають, що робити з проблемою, а лікування алкоголізму проводиться за програмою «12 кроків». З її допомогою можна змусити організм обходитися без алкоголю, відновити залежного на моральному рівні.

Основні засади програми:

  • чесність — пацієнти можуть відкрито висловлювати свої думки у терапевтичній групі, не побоюючись засудження;
  • неупередженість — у алкоголізму може бути багато причин, але неупереджене ставлення до залежного сприяє одужанню;
  • готовність допомогти — якщо пацієнт не знає, як відмовитись від спиртного, не може переконати себе, йому прийдуть на допомогу інші члени групи, забезпечуючи психологічну підтримку під час лікування.

Програма «12 кроків» дозволяє змінити мислення п’яниці, усвідомити помилки минулого, переосмислити життєві цілі та зрозуміти, що робити далі.

Скільки часу потрібно, щоби вилікувати алкоголізм?

Погоджуючись на примусове лікування, залежний проходить непростий шлях до повного звільнення від алкоголізму. Тривалість лікування залежить від стадії алкоголізму та морального стану пацієнта. Щоб зрозуміти, як вилікувати залежність і що робити в конкретному випадку алкоголізму, потрібно враховувати низку індивідуальних факторів, особливості психіки та здоров’я залежного. У запущених випадках алкоголізму вмовити пацієнта переосмислити поведінку складніше, а лікування може тривати до п’яти років.

Що робити, якщо хтось із рідних заглядає у чарку та відмовляється проходити лікування від алкоголізму? Звертайтеся до нас і ми повернемо вашого близького до нормального життя. Наші фахівці зможуть переконати будь-якого залежного розпочати примусове лікування та назавжди забути про алкоголізм.