Як кинути пити алкоголь: поради психолога та нарколога

Алкоголізм – дуже серйозне захворювання, яке без своєчасної грамотної терапії призводить до фізичної та психічної деградації, а у фіналі викликає смерть залежного. Найчастіше алкоголізм розвивається непомітно для оточуючих і самого алкоголіка. Тяжка залежність починається з класичних “пари келихів” у вихідні та свята, або пляшки пива вечорами, щоб “розслабитися” та забути про проблеми. Однак перехід від пива до горілки та запою – це лише питання часу.

Зазвичай за тягою до алкоголю ховаються глибокі психотравми та проблеми. За допомогою спиртних напоїв чоловік чи жінка намагається заглушити біль переживань, помилок, втрат, невпевненість у собі чи комплекс неповноцінності. При цьому алкоголізм може розвинутись у будь-якому віці: сьогодні серед залежних чимало юнаків та підлітків. Починати лікування алкоголізму краще на ранній стадії, коли ще не сформувалася стійка психологічна залежність від спиртного.

Як кинути пити назавжди: особливості терапії на різних стадіях

Перший і вирішальний крок до одужання – визнання алкогольної залежності. Найчастіше людина не визнає себе алкоголіком, а отже, не бачить потреби у лікуванні. Наркологи стверджують, що формування алкозалежності відбувається поступово, непомітно для людини, яка п’є, і оточуючих людей. Абстинентний синдром, що є класичною ознакою захворювання, формується в міру прогресування хвороби.

Початкову стадію алкоголізму діагностують, якщо людина:

  • п’є спиртне не рідше одного разу на два тижні;
  • вживає велику кількість “міцних” напоїв за один раз;
  • прагне досягти сп’яніння;
  • вірить, що без алкоголю неможливо добре відпочити, спілкуватися з друзями чи просто проводити час;
  • протверезівши, не пам’ятає про події, що відбуваються під час пиятики.

На першій стадії залежний не хоче відмовлятися від алкоголю, бо без спиртного життя здається сірим, нудним та прісним, а проблеми – надто болючими. До того ж, визнання себе алкоголіком здатне засмутити і налякати. Але, якщо на першій стадії людина, що п’є, здатна перемогти залежність без госпіталізації, на третій – потребує стаціонарного лікування та тривалої реабілітації. Наркологи застосовують кодування від алкоголізму медикаментозно, за допомогою таблеток, а також шляхом підшивання та психотерапії. Лікування важкого алкоголізму – складний процес, проте шанси на одужання та повноцінне життя залишаються.

Покрокова інструкція, як кинути пити на першій стадії алкоголізму

Початкова стадія алкоголізму піддається лікуванню без кодування. Головне – звернутися по допомогу до кваліфікованих професіоналів, оскільки самостійно й у домашніх умовах вилікувати алкоголізм – навіть на ранній стадії неможливо. При цьому послідовна та цілеспрямована робота над собою, дотримання правил, про які розповість фахівець, допоможе кинути пити алкоголь у найближчій перспективі.

Усвідомлення залежності від алкоголю

Шлях до тверезого життя починається з розуміння та прийняття проблеми. Алкоголь у вихідні або в колі друзів – поширене явище, але необхідно визнати, що це – перший крок до тяжкої залежності, коли людина повністю поневолена спиртним, йдучи у важкі запої та вживаючи алкоголь щодня. Важливо проаналізувати та зрозуміти, що саме спонукає до вживання напоїв із градусом – відсутність яскравих вражень, страх втратити друзів, прагнення забути про проблеми тощо.

Знання, як правильно впоратися з потягом до зеленого змія

На цьому етапі важливо отримати професійну психологічну допомогу, яка допоможе кинути пити та подолати потяг до алкоголю. Професійний психолог має знання про природу залежності та допоможе розробити план, як кинути випивати та вести тверезий спосіб життя.

Подолання симптомів відвикання

Для періоду відвикання від алкоголю характерні дискомфортні відчуття. Головні симптоми на ранній стадії алкозалежності – підвищена тривожність і дратівливість, занепокоєння. Нервовість може призвести до зриву та відмови від тверезого способу життя. Професіонали допоможуть порадою, як впоратися з психологічною залежністю до алкоголю та перемогти її, не вдаючись до рятівної чарки. Незабаром дискомфорт послабшає і перестане докучати.

Переосмислення способу життя

Важливо зрозуміти: з друзями-пияками, які не вважають ганебним пропустити пару чарок після роботи, у людини немає шансів на тверезе життя. Твердо вирішивши кинути вживати спиртне, необхідно змінити своє коло спілкування та звички, інакше зрив неминучий. Як переосмислити спосіб життя, щоб кинути пити? Варіантів багато: підібрати потрібний вид спорту, допомагати іншим людям, завести нове хобі, яке стане джерелом приємних емоцій та натхнення.

Зміна мислення

Залежність від алкоголю формує спотворене світосприйняття, коли без випивки світ виглядає сірим і похмурим, а тверезі люди нестерпно нудними. Подібне бачення світу не може існувати у новій реальності, тому шаблони мислення потрібно замінити правильними та позитивними. Тут будуть корисні рекомендації психолога, які підкажуть, як пройти шлях до тверезості максимально легко, швидко та безболісно.

Унікальна методика: як позбутися алкоголізму у наркологічному центрі “Вибір”

Не варто впадати у відчай, якщо близька вам людина – чоловік, дружина, батько, син, хлопець чи дівчина – все частіше шукає розради на дні склянки. Нерідко лікування алкогольної залежності не дає результату, тому що використовуються неефективні терапевтичні методики. Грунтуючись на особистому досвіді, двоє колишніх алкоголіків із США розробили унікальну 12-крокову програму, як кинути пити алкоголь назавжди. Програма “12 кроків” була визнана найефективнішою методикою лікування алкоголізму у світі.

У рамках програми фахівці наркологічного центру “Вибір” працюють не лише із залежним, а й із членами його родини, батьками та партнерами, що дозволяє повністю відмовитися від алкоголю та переписати життя заново.

Досвідчені психологи, наркологи та реабілітологи знайдуть підхід до кожного клієнта центру, зуміють вмовити та переконати чоловіка, тата чи іншу близьку людину кинути згубну звичку і почати вести здорове тверезе життя.

Мета реабілітації в наркологічному центрі «Вибір» — переосмислення людьми, які перебувають у ремісії свого минулого, аналіз психологічних травм та проблем, що призвели до залежності, а також планування здорового майбутнього без згубної пристрасті до алкоголю.