Що таке снюс: альтернатива куріння чи нова залежність?

Снюс, він же жувальний тютюн, уперше з’явився у Швеції близько чотирьох століть тому і досі не втратив своєї актуальності. Суміш популярна серед курців, тому що дозволяє отримати порцію нікотину там, де куріння заборонено (наприклад, у літаку). Також через порівняно невисоку вартість виробу ним часто цікавиться підростаюче покоління. По іншому же бо жування снюсу називають бездимним курінням, стверджуючи, що це менш шкідлива версія традиційних сигарет. Але чи такий безпечний бездимний тютюн, як заявляють виробники та рекламники?

Що таке снюс: у чому полягає шкода жувального тютюну

Що таке снюс і чим він шкідливий? Незважаючи на те, що виробники позиціонують свій продукт як практично нешкідливу альтернативу сигарет або сигар, спокушатися не варто.

Оскільки снюс не викликає зміни свідомості, офіційно його не відносять до наркотиків, тож жувальні суміші легко можна придбати в українських магазинах. Але, незважаючи на те, що снюс в Україні не зарахований до заборонених речовин, фахівці б’ють на сполох: про шкоду, яку завдають здоров’ю тютюновими сумішами, не можна замовчувати. Снюс не тільки діє як наркотик, викликаючи залежність, але й має низку негативних побічних дій, які згубно позначаються на здоров’ї. Як свідчить статистика, більшість активних споживачів згодом мають дуже важкі форми залежності.

Що таке снюс і чим він небезпечний: як формується залежність

Що таке снюс і чим він небезпечний для організму? Поширена помилка полягає в тому, що отруйні речовини не потрапляють до організму з димом, як це відбувається при курінні. Однак відсутність диму, як під час куріння цигарок, не говорить про меншу шкоду. Саме нікотину в жувальній суміші в рази більше, ніж у класичних сигаретах: снюс може містити до 15 мг нікотину на 1 г жувального тютюну. За півгодини розсмоктування снюсу в кров вбирається близько 15 мг нікотину, тоді як надалі дозування зростає до 30 мг речовини.

Механізм дії складу подібний до ефекту від куріння сигарет: розжовування снюсу прискорює частоту пульсу, звужує судини, а також підвищує артеріальний тиск. Людина, яка пожувала снюс, відчуває короткочасний приплив сил, бадьорість та гарний настрій. Коли концентрація нікотину в крові зменшується, шанувальник снюсу може відчувати нудоту, занепад сил і головний біль, у зв’язку з чим виникає гостра потреба знову вжити суміш. Таким чином, як і у випадку з наркотиками, формується надзвичайно стійка залежність та потреба постійно збільшувати дозування для досягнення потрібного ефекту.

Що таке снюс та його наслідки для здоров’я

Слід пам’ятати, що всі тютюнові вироби, чи то в курильній чи в жувальній формі, завдають серйозної шкоди організму. Через високу насиченість снюсу нікотином та іншими токсинами склад небезпечний для здоров’я: у жувальних сумішах присутні більш ніж 30 видів канцерогенних речовин. Снюс довго розжовується в роті, відповідно, більше часу знаходиться в організмі і довше вбирається в кров. Уявна нешкідливість снюсу дуже підступна, і особливо склад небезпечний дітям та підліткам. Встановлено, що часте вживання снюсу негативно впливає на ріст і пригнічує розвиток організму.

Що таке снюс: шкода та побічні дії тютюну

Наркологи вважають вживання снюсу однією з форм наркотичної залежності. Тютюнові суміші викликають звикання, яке має тяжкі наслідки для організму та психіки. Нікотинова отрута в рази підвищує ризик розвитку онкологічних хвороб, пухлини гортані та стравоходу, ротової порожнини, легень.

Шкоду отримують практично всі системи органів, зокрема:

  1. Ударні дози нікотину деформують судини, що прискорює появу атеросклеротичних бляшок і призводить до патологій серцево-судинної сфери.
  2. У прихильників снюсу часті захворювання шлунково-кишкового тракту. Це пов’язано з тим, що тютюн потрапляє безпосередньо в шлунок, що призводить до виразкової хвороби та гастриту.
  3. Снюс негативно позначається на чоловічій потенції, звужуючи судини та порушуючи повноцінний кровообіг у ділянці малого тазу.
  4. Жування снюсу негативно впливає на психічне здоров’я. Відзначаються порушення сну, підвищена нервова збудливість, швидка стомлюваність, проблеми з концентрацією уваги.
  5. Снюс завдає шкоди зубам та яснам. Регулярне вживання жувального тютюну поступово руйнує структуру зубів, чим спричиняє карієс, пародонтоз, потемніння зубної емалі, що стає причиною запаху з рота.

Оскільки в снюсі є ще й цукор, то при частому вживанні в організмі порушується вуглеводний обмін, що в перспективі небезпечно розвитком діабету.

Як відмовитися від снюсу: перевірене лікування залежності

Тим, хто залежний від снюсу спроби самолікування зазвичай неефективні. Далеко не кожен прихильник снюсу здатний самостійно покінчити зі шкідливою залежністю, особливо якщо вживає жувальний тютюн довго. Викликаючи сильну фізичну та психологічну залежність, снюс діє як наркотик, тому раптова відмова від тютюну викликає ломку з болісними симптомами. Залежному важливо звернутися по професійну допомогу до фахівців -чим раніше, тим краще.

Наркологічний центр “Вибір” проводить ефективне лікування залежності від нікотину, наркотиків та алкоголю. Унікальна програма “12 кроків” дозволить переоцінити, переосмислити та переписати своє життя заново. Гарантією успіху у лікуванні є як правильна мотивація, і виявлення справжньої, глибинної причини, що спонукає людину вживати стимулюючі речовини.