Що таке метамфетамін, як він діє на організм людини

Метамфетамін (сленгові назви – скло, меф, швидкість, лід та ін.) – штучно створена речовина, що стимулює роботу мозку і центральної нервової системи. Будучи похідним амфетаміну препарат є сильнодіючим наркотиком, який викликає дуже швидку фізичну залежність. Дослідження показують, що вже після другого-третього вживання наркотику в мозку включається процес звикання, позбутися якого дуже важко.

Метамфетамін що це, як виглядає і чим пахне

Говорячи про те, що таке метамфетамін, достатньо сказати, що сьогодні в більшості країн світу його визнано найнебезпечнішим наркотиком. Зазвичай метамфетамін має вигляд білого порошку, але може бути представлений у формі таблеток або кристалів, що нагадують сіль або подрібнене скло. У чистому вигляді запаху не має і відрізняється гіркуватим смаком. Препарат добре розчиняється у воді чи алкогольних напоях.

Порошок зазвичай нюхають, але також можливий пероральний прийом або внутрішньовенне введення за допомогою ін’єкцій. Кришталевий метамфетамін у вигляді солі курять. Швидкість ефекту залежить від способу вживання і може настати через 30 секунд, так і через 20 хвилин. Наркотичне сп’яніння триває від кількох годин до половини доби.

Питання, скільки тримається речовина в крові, часто ставиться. Як важкий синтетичний наркотик, препарат накопичується в організмі, при постійному прийомі не виводиться повністю. При одноразовому вживанні продукти розпаду метамфетаміну виходять із сечею через сім-десять днів. При тривалому прийомі – виявляються навіть після чотирьох місяців після прийняття останньої дози.

Ознаки вживання

Метамфетамін – вкрай небезпечний наркотик, що перевершує амфетамін за силою та швидкістю ефекту. Ознаки на психіку виражаються у придушенні втоми, зниженні потреби у відпочинку та сні. Наркотик пригнічує апетит, але значно підвищує працездатність. При вживанні великої дози неспання може тривати до трьох діб. У залежного зникає потреба відпочивати та вживати їжу. Під дією наркотику він стає гіперактивним, надмірно товариським і веселим.

Про те, що людина вживає метамфетамін, свідчать характерні ознаки:

  • незвичайна фізична активність;
  • судоми, тремтіння;
  • екстремальна втрата ваги;
  • зіниці, які не реагують на світло;
  • гарячка;
  • надмірна пітливість;
  • підвищена температура.

Наслідки вживання

Перелік того, чим небезпечний наркотичний препарат надзвичайно великий. Без своєчасно розпочатого лікування фізична залежність завдає жахливої ​​шкоди організму.

Найпоширеніші «побочки» від вживання метамфетаміну:

  • порушення роботи серцево-судинної системи; аритмія;
  • інсульти;
  • повне руйнування імунної системи;
  • проблеми з психікою, провали у пам’яті, психози;
  • сильне виснаження;
  • руйнування зубів, випадання волосся.

Після звикання до препарату людина стрімко втрачає вагу, стаючи надмірно виснаженою. У хворого з’являється безперервний свербіж і нав’язливий ефект повзання мурашок. Рани, які виникають від постійного розчісування, найчастіше інфікуються, що викликає сильні запальні процеси.

Регулярне вживання великих доз пригнічує дофамінові нейрони, викликаючи ангедонію – патологічний ефект, у якому людина нездатна отримувати приємні відчуття.

Необоротні руйнування відбуваються у печінці та нирках, а якщо метамфетамін курять, то й у легенях. Від дії речовини серйозно страждає серце. Навіть невелика доза веде до небезпечної для життя аритмії, а передозування незворотно пошкоджує серцеві нерви, тому можливий смертельний результат.

Якщо вживання препарату триває безперервно протягом декількох днів, розвивається ефект, симптоматично подібний до параноїдальної шизофренії. Залежний страждає від галюцинацій та манії переслідування, стаючи дуже агресивним. У такому стані він стає небезпечним не лише для себе, а й для оточуючих.

Метамфетамін передозування

У випадку з метамфетаміном розрахувати безпечну дозу неможливо. Прагнучи отримати черговий приплив гострих відчуттів, залежний ризикує передозуванням. Ризик передозування істотно зростає, якщо в організмі накопичилися токсини після тривалого вживання речовини. Важливо пам’ятати, що передозування метамфетаміном потенційно може призвести до зупинки серця, особливо при вживанні великої дози або наявності хронічних хвороб.

Можливість передозування дуже висока, якщо препарат комбінується з іншими наркотичними речовинами. Найбільш небезпечні поєднання з тими, які найсильніше діють на організм і часто ведуть до передозування, є «коктейлем» з кокаїном, марихуаною, метадоном, МДМА. Крім інших наркопрепаратів, взаємодія метамфетаміну з алкоголем також небезпечна фатальним передозуванням.

Лікування

Як і у випадку з амфетаміном, тяга до метамфетаміну – одна з найважчих форм наркотичної залежності. Тому не можна зволікати з лікуванням, відкладаючи звернення до клініки. Відповідаючи на запитання, чи можна впоратися із хворобою самостійно, кажемо однозначне «ні». Подолати фізичну залежність від речовини можна лише під керівництвом кваліфікованих професіоналів – наркологів, психотерапевтів, спеціалістів з реабілітації. Щоб повністю вилікуватися від дії метамфетаміну, потрібно близько двох років лікування.

Єдиного алгоритму в лікуванні метамфетамінової залежності в медицині немає: кожен випадок потребує унікального підходу.

Однак можна виділити загальні етапи лікування:

  • очищення організму від токсинів;
  • усунення психологічної тяги до наркотику;
  • ресоціалізацію.

Головне питання на початку лікування – як вивести наркотик із організму. Для якісної детоксикації необхідне стаціонарне лікування. Крім того, практично всі залежні від метамфетаміну страждають від найсильнішої ломки з панічними атаками і нападами агресії. Пройти цей період слід під наглядом лікарів у стаціонарі, де для полегшення симптоматики застосовується медикаментозна терапія.

Висновок

Підсумовуючи, що таке метамфетамін, скажемо, що це особливо небезпечний наркотик, який викликає швидку та дуже сильну фізичну залежність. Починати лікування слід невідкладно при перших ознаках: чим довше людина сидить на метамфетаміні, тим важче повернути її до нормального життя. Речовина чинить незворотну руйнівну дію на організм, психіку та особистість людини. Однак, якщо лікування розпочато вчасно і відбувається під наглядом фахівців, зберігаються всі шанси на повне лікування та одужання.