Як виявити алкоголізм без допомоги нарколога

Звичка випивати у свята, в компанії легко може перерости в залежність, що вимагає лікування. Зрозуміти, коли починається алкоголізм, непросто. На першій стадії оточуючі часто не помічають недоброго, а алкоголік-початківець навіть думки не допускає, що хворий, потребує допомоги фахівців. Він вважає звичку пити цілком безпечною та переконаний, що здатний в будь-який момент відмовитися від випивки. Важливо знати, як визначити алкоголізм на ранній стадії, поки не виникла потреба у складному та тривалому лікуванні.

Бліц-опитування для діагностики алкоголізму

Як виявити алкоголізм - фото

Як визначити, алкоголік ти чи ні? Наркологи при підозрі на алкоголізм починають знайомство з пацієнтом з 3 питань, потім вже призначають аналізи, обстеження. Опитувальник підійде для самодіагностики. Природно, відповідати потрібно чесно, без самоомани.

  1. Вам коли-небудь радили кинути пити?
  2. Чи траплялося вам відчувати сором у зв’язку з випивкою?
  3. Ви хоча б раз відчували вранці бажання похмелитися?

3 позитивні відповіді означають, що людина страждає на функціональний або навіть хронічний алкоголізм. При функціональному відсутні запої, ознаки особистісної деградації, хоча інтелектуальні функції вже слабшають. У тому, як поводиться алкоголік на ранній стадії, складно помітити незвичайні риси. Він продовжує працювати, дотримується загальноприйнятих норм поведінки, не відключається, не страждає провалами в пам’яті. Організм функціонує нормально, людина успішно справляється зі звичними функціями, тому алкоголізм першої стадії називають функціональним. Але це вже не просто шкідлива звичка, а хвороба. При відсутності лікування вона неминуче перейде в стадію хронічного, запійного алкоголізму з порушенням функцій всіх систем організму.

Ознаки функціонального алкоголізму

Якщо людина не знає, як розпізнати алкоголіка, ці ознаки можуть залишитися непоміченими. Але ті, кому відомо, як визначити алкоголізм за особливостями поведінки, не залишать їх без уваги. Варто насторожитися, якщо людина п’є:

  • після важкого трудового дня, неприємної ситуації, щоб розслабитися, скинути напругу;
  • щоб подолати невпевненість в собі, зважитися на важливий крок;
  • вранці;
  • на самоті;
  • значно більше, ніж планувала;
  • до стану сп’яніння, ослаблення або повної втрати самоконтролю («відключки»), сильної інтоксикації.

Коли починається алкоголізм, в поведінці відзначається ряд змін. Функціональний алкоголік:

  • у тверезому стані пригнічений, сумний, легко дратується, може проявляти агресію;
  • при перспективі випивки пожвавлюється, приходить в стан радісного збудження, відчуває приплив бадьорості;
  • ніколи не відмовляється від можливості випити, при відсутності приводу шукає його сам («обмити» покупку, за зустріч, на честь вихідних);
  • наполегливо заперечує власну залежність, розмови на цю тему зводить до жарту. Якщо співрозмовник не поступається, намагається переконати алкоголіка в наявності проблеми, відповідає спалахом агресії;
  • знаходить безліч виправдань, причин пияцтва;
  • стверджує, що може кинути, як тільки захоче.

Тривожна ознака – зростання толерантності до алкоголю (людина збільшує дозу та не п’яніє), поява супутніх залежностей (куріння, азартні ігри, сексуальна нестриманість).

Навіть якщо людина знає, як визначити залежність від алкоголю, вона зазвичай заперечує наявність її ознак у себе. Якщо ви помітили їх в поведінці близької людини, зверніться до фахівців, які допоможуть визнати факт хвороби та необхідність лікування.