Як поговорити з дитиною про шкідливість наркотиків

діти та наркотики

Діти – найпрекрасніше в житті. Молодість дана людині як найдивніший час в житті, сповнений надій, сподівань і мрій. Разом з тим діти, підлітки та молоді люди мають мало життєвого досвіду і часто потрапляють у важкі ситуації. Безумовно, батькам хочеться наставити своє чадо на шлях істинний і вберегти від життєвих неприємних колізій.

Однією з нагальних проблем двадцять першого століття є проблема прийому підлітками наркотичних речовин. Якщо наркоманія небезпечна в дорослому віці, то в ніжний пубертатний період вона небезпечна подвійно.

Цифри серед споживачів наркотиків в Україні гнітючі: понад 13% молодих наркоманів вмирають від передозування, велика їх кількість стає інвалідами.

Наркоманія не лише небезпечна для здоров’я, це також соціальна проблема. Вашому синові або дочці, якщо вони почнуть регулярно споживати наркотики не втриматися на хорошу високооплачувану роботу, їм не створити міцну люблячу сім’ю, не зібрати грошей на новий будинок або машину.

Як з дитиною завести розмову про наркотики

Підлітковий вік є одним з найскладніших, він кризовий. Саме в цей час починається формування особистості, визначаються погляди на життя і суспільні відносини. Більшість тінейджерів хочуть свободи, бажають відчути себе дорослими, тому відстоюють своє право самостійно вибирати одяг, хобі та друзів, відвідувати дискотеки. А в нічних клубах і на дискотеках, коли молодь розпалилася музикою і контроль свідомості знижений під впливом алкоголю дуже легко піддатися на вудку дилерів наркотиків. Якщо у вас неблагополучний двір, то наркотики можуть запропонувати і у дворі. Дуже часто перші дози приходять з рук друзів. Хтось жартома подивився в Інтернеті як нюхати клей, а хтось знайшов кущ конопель і зробив марихуану.

Деякі батьки вважають себе не компетентними для грунтовної розмови про наркотики і сподіваються на школу. Безумовно, дирекція кожної школи планує і проводить виховні бесіди, але як показує практика, більше 30% підлітків після них все ж пробують наркотики. Саме тому на перешкоді такого асоціальної поведінки може стати сім’я.

Найчастіше, багато підлітків, почитавши інформацію в Інтернеті і отримавши відомості від друзів, більш обізнані про вплив наркотиків, ніж їхні батьки. Тому розмова потрібно починати не з гаряча як заборонних сентенцій, а лише після того як ознайомитеся з темою наркоманії і отримаєте більше інформації про шкоду наркотиків.

Говоріть з дитиною фактами. Наведіть гнітючі статистичні цифри, розкажіть про шкоду наркотиків для організму, розвійте тему про те, скільки заробляють дилери, гроблячи чуже здоров’я. У момент розмови важливо знайти контакт з дитиною і завоювати його довіру. Покажіть, що будете дуже засмучені, якщо ваш син або дочка будуть бавитися наркотиками. Якщо у вас є власний досвід прийняття психоактивних речовин, що не приховуйте його і скажіть, що шкодуєте про їх прийом.

В кінці розмови обов’язково зробіть акцент, що ваша дитина повинна відповісти кожному, хто пропонує йому наркотики: «Ні, я не хочу пробувати!».

Якщо ваша дитина спробував наркотики

Чомусь помилково вважається, що наркоманами можуть стати тільки діти з соціально неблагополучних сімей. Відповідально заявляємо, що наркоманом може стати і чадо багатих батьків, які більш стурбовані грошима, ніж вихованням дитини.

Якщо ваша дитина зізнався, що спробував наркотичні речовини в клубі або за пропозицією одного, то не варто відразу переходити на крик або звинувачення. Не в якому разі не карайте фізично і не ігноруйте проблему.

Постарайтеся докладніше дізнатися про цей інцидент, запитаєте який наркотик дитина пробував, хто йому запропонував, де він взяв гроші. Пам’ятайте, то що підліток розповів вам про цей випадок є актом довіри з його боку до батьків.

В процесі розмови скажіть як сильно ви його любите і як вас пригнічує випадок прийому наркотичних речовин.

Ознаки споживання наркотиків дитиною

Добре, коли в родині довірчі відносини і дитина озвучує проблему прийому наркотичних речовин. У багатьох сім’ях ситуація не така, молоді люди часто приховують свої проблеми. Тому будьте особливо уважні до синів і дочок в пубертатний період.

Вас має стривожити якщо дитина скотився вниз в навчанні, не цікавиться нічим. До перших спроб споживання наркотиків проходять практично непомітно, і дитині може подобається вживати психоактивні речовини, а ви про це не знаєте.

Якщо ви відзначаєте у підлітка занадто швидку або сповільнену мова, ненормальну реакцію зіниць, почервоніння очей, хитається ходу, постійну сонливість. Деякі психотропні речовини призводять до виснажливої ​​безсонні, а потім тривалого сну протягом доби.

Якщо ви відзначили у своєї дитини такі ознаки, то викличте його на серйозну і відверту розмову.

Як не слід реагувати на розмову з дитиною про наркотики

У більшості батьків першою реакцією на розповідь дитини про те, що він спробував наркотики є істерика, на підлітка починають сипатися звинувачення і закиди. У деяких сім’ях може бути спроба тілесних покарань.

Не в жодному разі не говорите синові або дочці, що тепер вони вам не потрібні і можуть йти з дому, що краще б вони померли, ніж стали наркоманами.

В такому випадку дитина може замкнутися в собі і знайти вихід в прийомі психоактивних речовин.

Не потрібно постійно контролювати, щодня перериваючи його особисті речі в кімнаті і вивертаючи кишені, результатом може стати підвищена агресія і відкидання батьківського піклування.

З іншого боку, якщо у підлітка з’явилися проблеми в школі, пов’язані з наркотиками, не прагніть «зам’яти» справу. Лише один раз понесене заслужене покарання для багатьох молодих людей може стати подією, яка назавжди відверне їх від споживання наркотичних речовин.

Пам’ятайте, що говорити з дітьми про шкоду наркотичних речовин можна вже починаючи з 5-річного віку, адже для деяких хлопчаків перша викурена сигарета доводиться на перший клас навчання. Але подвійно важливі такі розмови, коли ваша дитина увійде в пубертатний період.

Якщо у вашої дитини є одноразовий або постійні випадки прийому наркотичних речовин, не залишайтеся з проблемою один на один, приводите його в наш реабілітаційний центр «Вибір», де з ним попрацюють досвідчені психологи і допоможуть відмовитися від споживання наркотичних речовин.