Все про наркотик сіль: що це і хто такі сольові наркомани

Ще наприкінці ХХ століття ніхто не знав, що таке наркотичні солі, а сьогодні будь-який лікар-нарколог віднесе їх до найбільш небезпечних сильнодіючих наркотичних речовин. Звикання до цього засобу розвивається стрімко, сіль-наркотик завдає важкої шкоди психіці та тілу, а лікування залежності, яку викликала сіль наркотична, значно складніше за лікування героїнової залежності. Що таке наркотик сіль з погляду хімії? Солі наркотичні це сучасні синтетичні наркотики класу катінонів, за складом і дією близькі до рослинних алкалоїдів, які містяться в рослині кат. Але якщо природні катінони вкрай зрідка викликають передозування та не призводять до розвитку залежності, то сольовий синтетичний наркотик – сильнодіюча речовина з вкрай важкими побічними ефектами.

Наркотичні солі: види, хімічний склад, історія появи

Сіль наркотична – неофіційна назва психоактивних речовин групи бета-кетофенетиламінів, які за структурно-хімічною будовою близькі до метамфетаміну. Зовні сіль наркотична виглядає як дрібнокристалічний порошок або кристали більшого розміру, нагадує сіль для ванни, кухонну або англійську (магнезію), звідси назва. Природний колір – білий або жовтуватий, виробники можуть підфарбовувати сіль-наркотик, змішувати з допоміжними речовинами.

Сіль-наркотик – один з так званих дизайнерських наркотиків, тобто спеціально розроблених наркотичних речовин, близьких за дією до вже існуючих, але зі зміненою формулою. Це дозволяє обійти закон про боротьбу з наркотиками. Як тільки відомі наркотичні засоби потрапляють у список заборонених препаратів, тут же з’являється нова сіль зі схожим складом, але іншою формулою. Все це вкрай ускладнює діяльність як правоохоронних органів, так і медиків.

Управління ООН з наркотиків і злочинності відносить сіль-наркотик до категорії НПР (нових психоактивних речовин). Під це визначення підпадає будь-який синтетичний наркотик, що не був узятий під міжнародний контроль до 2000 року. Наркотична сіль – збірна назва десятків психоактивних речовин, найбільш відомі такі види:

  • метилон, був синтезований в 1996 році фармакологами, спочатку використовувався як антидепресант, з 2004 поширюється як сіль наркотична;
  • мефедрон (меф, мяу, кристали), був синтезований ще в 1928 році, але як сіль-наркотик використовується з 2007 року. Найвідоміша та найбільш поширена на сьогоднішній день в Європі сіль наркотична;
  • МДПВ, продавався під назвою “сіль для ванн”, під виглядом добрива, репеленту. Від начала розроблений як сіль-наркотик, ніколи не застосовувався в медицині;
  • альфа-ПВП (α-PVP), психостимулятор, створений фармацевтами в 70-х роках минулого століття, як синтетичний наркотик почав використовуватися пізніше інших солей, поки відноситься до легальних наркотиків.

Що таке наркотик сіль і чим він небезпечний

Сіль наркотична – відносно простий у виготовленні та дешевий наркотик, який швидко захоплює ринок, за рахунок доступності особливо популярний у молодіжному середовищі. Біда в тому, що сольові наркомани не сприймають сіль як наркотик, недооцінюють її небезпеку. Сіль наркотична просувається на чорному ринку як невинна “речовина для експериментів”. Багато хто переконаний, що сучасні психоактивні речовини, поки не внесені в список заборонених препаратів, серйозної загрози для здоров’я не представляють. Насправді шкода від них істотна.

Будь-яка сіль наркотична є психостимулятором. Що це таке? Психостимулятор штучно підстьобує вироблення серотоніну та інших гормонів-нейромедіаторів, які викликають почуття задоволення або його передчуття. Але незабаром запаси нейромедіаторів виснажуються, їх рівень різко падає, після ейфорії людина відчуває себе глибоко нещасною, світ здається сірим. Контраст між відчуттями під дією наркотику та після її припинення настільки виражений, що сіль наркотична викликає сильну психологічну залежність з першого разу. Психологічна тяга до загострення відчуттів, ейфорії посилюється ламкою на фізичному рівні й інтоксикацією. Прийом солей супроводжується численними побічними ефектами:

  • тривожність, страх, агресія;
  • прискорене серцебиття, підвищення тиску, болі в грудях;
  • психічні розлади – галюцинації, параноїдальна маячня, сплутаність свідомості.

Поведінка сольового наркомана під дозою становить загрозу для нього самого й оточуючих, оскільки він неадекватно сприймає реальність, втрачає самоконтроль. Він може вести себе агресивно та провокувати відповідну агресію, вистрибнути з вікна, уявивши себе суперменом, який вміє літати. Коли дія наркотику припиняється, панічна атака може підштовхнути до самогубства.

У наркоманів, які регулярно приймають сіль-наркотик, незабаром відзначаються такі наслідки вживання:

  • втрата ваги й апетиту, виснаження, занепад сил;
  • апатія, повна байдужість до всього та бездіяльність;
  • зниження інтелектуальних функцій, розлади пам’яті, мови, нездатність вирішувати найпростіші побутові завдання;
  • ураження шкіри та слизових, стоматит, висипання;
  • розвиток серцево-судинних захворювань, можлива смерть від інфаркту в молодому віці.

Сіль наркотична може всього за 2-3 місяці привести до повного руйнування нервової системи та незворотної деградації особистості, розвитку психозу, у осіб з обтяженою спадковістю часто провокує шизофренію. Організм наркомана, який живе на стимуляторах, стрімко зношується, виснажуються всі ресурси, що незабаром призводить до смерті.

Як наркотик сіль небезпечна не тільки важкими наслідками для психічного і фізичного здоров’я, але й тим, що це багатолика, маловивчена речовина, яку складно розпізнати та нейтралізувати:

  • стандартні аналізи не дозволяють виявити її, щоб знайти сіль-наркотик в сечі, крові або волоссі, потрібні складні лабораторні дослідження;
  • синтетичний наркотик з раніше невідомою формулою погано піддається ідентифікації;
  • якщо механізм впливу на головний мозок, ЦНС героїну, кокаїну, марихуани та інших “старих” наркотиків добре відомий, то дія наркотику групи солей, а також особливості його метаболізму поки слабо вивчені. Це ускладнює розробку ефективних методик лікування залежності, нейтралізувати наслідки вживання теж складніше.

Як визначити, що людина приймає наркотик сіль

Ознаки вживання солі схожі з симптомами, які викликають інші психостимулятори. Їх набір залежить від дозування, стажу, індивідуальних особливостей, а також варіюється в різні моменти. Протягом 2-3 годин після прийому відзначаються такі симптоми:

  • розширені зіниці, погляд відчужений або дикий;
  • прискорений пульс, сильна пітливість, підвищення температури;
  • збуджений, неспокійний стан, безсоння;
  • дивна поведінка, безпричинно піднесений настрій, неприродний сміх, самовпевненість, зарозумілість. Можливі й протилежні ознаки – тривожність, паніка, страх, а також швидкі перепади настрою;
  • неконтрольовані рухи кінцівок, м’язів обличчя, які сприймаються як жвава, не цілком адекватна жестикуляція та міміка, у сольових наркоманів зі стажем – тремтіння та посмикування щелепи;
  • приплив енергії, який зазвичай підштовхує до непродуктивної діяльності, початку масштабної, кропіткої роботи, яка залишиться незавершеною;
  • відсутність апетиту в поєднанні з сильною спрагою;
  • характерні ознаки вживання солей – маячні ідеї, людина може вважати себе супергероєм, повелителем світу або стверджувати, що її переслідують.

Коли стимулюючий ефект припиняється, на зміну бурхливій активності приходить повна бездіяльність, людина стає вкрай агресивною або пригніченою, не пам’ятає, що робила під наркотиком.

Тривале вживання веде до таких наслідків, як надмірна сонливість, різке схуднення (за тиждень людина може скинути до 10 кг), погіршення стану шкіри (землистий відтінок, вугрі), набряклість. Крім зовнішнього вигляду змінюється поведінка, сольовий наркоман стає агресивним, примхливим, тривожним, підозрілим, впадає в депресію, може зникати без попередження на кілька днів, в будинку наглухо закриває вікна, двері, засмикує штори. Наркотичні солі рідко застосовуються у формі ін’єкцій, тому сліди від уколів, шприци зазвичай виявити не вдається. Найчастіше порошок вдихають або ковтають, іноді додають до курильних сумішей.

Скільки тримається сіль в організмі

Синтетичними наркотиками групи солей в основному захоплюється молодь, підлітки, а недобре помічають батьки. Людей, які запідозрили своїх близьких у вживанні солей, цікавить, скільки тримається цей наркотик в організмі, як визначити його наявність лабораторними методами. Щоб повністю вивести сіль з організму, потрібно багато часу. Скільки тримається сіль в крові, сечі, залежить від тривалості прийому:

  • у крові – до 2 діб при одноразовому прийомі та до 5 при багаторазовому;
  • у сечі, відповідно, близько тижня та до 2 місяців.

Стандартні експрес-тести щодо солей малоінформативні, потрібні лабораторні дослідження (хроматографія, спектрометрія, імуноферментний аналіз). Максимально точно відстежити динаміку вживання дозволяє дослідження волосся по всій довжині.

Чи можна вилікувати сольового наркомана

Лікування сольових наркоманів дуже складне. Перш за все, наркологи стикаються з проблемою, як очистити організм, вивести з нього наркотик, усунути інтоксикацію, особливо гостру при передозуванні. Завдання ускладнює та обставина, що солі дуже довго розкладаються на безпечні складові, які легко вивести в ході стандартних дезінтоксикаційних заходів. Наступний етап лікування – відновлення нормального функціонування органів і систем, яким завдав шкоди наркотик. Щоб позбутися залежності на фізичному рівні, необхідно нормалізувати обмінні процеси, природне вироблення нейромедіаторів. Це можливо, якщо порушення не носять незворотний характер. Основна мета лікування полягає в тому, щоб допомогти хворому позбутися залежності на психологічному рівні, а це найскладніше. Щоб вилікувати такого пацієнта, необхідні спільні зусилля наркологів, психотерапевтів, соціальних працівників, а також рідних і близьких. У наркологічному центрі “Вибір” застосовуються ефективні програми психосоціальної реабілітації залежних.