Від наркотиків не застрахований ніхто

Здається, ще зовсім недавно придбати наркотики звичайній людині було більш-менш складно – необхідно було вміти виготовляти їх в домашніх умовах і знати, де дістати ті чи інші інгредієнти, особисто бути знайомим з дилером (по-простому, баригою) або з посередником, які співпрацює з продавцем. Але сьогодні це завдання спростилася до неможливого, адже епоха комп’ютерів і мобільного зв’язку зробила будь-який наркотик – від ширки та метадону до спайса і ЛСД доступним для кожного, у кого в кишені є всього 100-200 гривень.

Така ситуація складається тому, що анонімність, яку дає інтернет, максимально спростила і убезпечила продавців. Вони відчувають себе настільки недосяжними для закону, що не бояться розміщувати номера своїх «робочих» телефонів на спеціально створених для цих цілей веб-сторінках і в соціальних мережах. «Звітний» номерок можна побачити навіть на стінах будинків і парканах поруч з невинної підписом «мед», «метал», «сіль» або розгледіти назву «потрібного» сайту в малюнках, зроблених в стилі графіті. Погодьтеся, ми помічали ці написи тисячі разів, проходячи повз гаража, заходячи в перехід або відкриваючи двері власного під’їзду, не підозрюючи, що під цією «живописом» ховаються ті, хто торгує повільною і болісною смертю.

Купівля-продаж наркотичних засобів також максимально знеособлена і безпечна для продавців і їх клієнтів. Так, передача грошей здійснюється за допомогою терміналу і перекладу з карти на карту (на рахунок телефону або на електронний гаманець), після чого покупцеві «скидається» СМС з адресою і докладною «картою» місця розташування «закладки» – тобто дози тієї чи іншої наркотичної речовини. Так що там говорити, напевно, ви і самі не раз бачили підозрілих людей, що риють землю у полісаднику під вашим вікном або нишпорячи під сидінням дитячої гойдалки.

Саме через цю простоту, в наші дні ризикують стати наркозалежними піддані абсолютно всі – дворова шпана і «золота молодь», студенти і роботяги, двієчники і відмінники. На жаль, старше покоління впевнене, що стати наркозалежним може тільки важкий підліток або дитина з проблемної сім’ї, але це не так – від цієї проблеми немає страховки, вона зачіпає всіх, незважаючи на соціальні, статеві та навіть вікові відмінності. І жоден з батьків не може бути впевненим у тому, що його син або дочка не виявляться в полоні наркотичного дурману.

Ось чому так важливо не тільки цікавитися життям своїх дітей, а брати участь в ній, допомагаючи боротися з невдачами і адекватно сприймати несподівані і заслужені успіхи. Але найголовніше, при перших ознаках того, що ваша дитина вживає наркотики, приймати кардинальні заходи, оскільки ні вмовляння, ні прохання, ні ультиматуми ще не зупинили нікого з тих, хто хоча б раз спробував наркотик. Способом утримати наркозалежної людини від вживання є тривала реабілітація в спеціалізованому центрі, що працює на основі всесвітньо відомої програми під назвою «12 кроків». Вона вже більше 70 років допомагає залежним людям справлятися з бажанням вживати і на її рахунку мільйони врятованих життів.

Реабілітація – це єдиний варіант лікування залежності, здатний змінити свідомість наркомана, повернувши його в нормальну, тверезе життя, і це повинен знати кожен, хто прямо або побічно «познайомився» з наркотиками в будь-якому їх вигляді.