Вуличний метадон або як збагачуються цигани?

лечение от метадонаВ останні роки найпоширенішим наркотиком у нашій країні став метадон, який посів понад 75% ринку незаконного обігу психоактивних речовин. Сьогодні його можна дістати практично у всіх населених пунктах України, оскільки він практично повністю витіснив з вулиць кустарну ширку, елітний героїн і аптечний кодеїн. На думку аналітиків, так буде тривати і далі – занадто великі гроші стоять на кону!

Ціна питання

Готовий метадон ввозять в Україну для програм замісної терапії, також до нас ввозиться сировина для виготовлення препарату на вітчизняних фармацевтичних підприємствах. Але далеко не весь товар доходить до медичних клінік, які впроваджують ЗТ, або лікарень – частина його у вигляді кристалізованого порошку залишається в руках великих представників наркобізнесу, які перепродують його оптовим торговцям середньої ланки, а ті, в свою чергу, окремим продавцям по 300-500 грн. за грам.

В якості окремих бариг, як правило, виступають цигани – через них проходить 99% вуличного метадону. Вони поділяють його на «чеки» вагою у чверть грама і передають «закладчика». Продаються ці «чеки» вже за ціною від 350 до 450 грн. Тобто, шляхом нехитрих математичних обчислень можна підрахувати прибутковість «бізнесу», складову 300-400%! Це дійсно величезний прибуток і втрачати її ніхто не хоче.

Схема розповсюдження метадону

А тепер поговоримо про те, як метадон доходить до кінцевого споживача – звичайного наркомана. У цій схемі окремі продавці (або найняті ними співвітчизники) виконують функцію «зв’язкового центру» – вони зводять споживача і «закладчика» в одній точці., А сам механізм покупки дуже простий. Наркозалежний переводить на банківську карту (мобільний телефон або електронний гаманець) гроші за «чек», потім повідомляє «куратору» (Яні, Маші, Каті або Мальвіни) час відправлення грошей.

Коли на телефон приходить СМС з підтвердженням переказу, «Маша» передзвонює клієнту і повідомляє адресу, куди слід підійти. Наркоман приходить на місце, видзвонюють «Маші» і через пару хвилин йому на телефон приходить повідомлення, в якому написано де саме лежить «закладка» (наприклад, під лівою ніжкою лавки, що стоїть у 5-го парадного). У деяких випадках «Маша» перемикає клієнта на «розкладчика» і той дає йому усні інструкції з пошуку «чека».

Сумні підсумки

Схема проста і зручна для продавців метадону, оскільки не включає в себе особистий контакт з залежним людиною, гарантуючи повну анонімність. Невигідною вона є тільки для наркомана, який ризикує втратити свої гроші, якщо не знайде «чек» і якого прямо на місці можуть затримати співробітники поліції. Але це не головне – найстрашнішим є той факт, що наркозалежний чоловік прирікає себе на жалюгідне існування і повільно вбиває себе, втягуючи в цей кошмар членів сім’ї, які змушені спостерігати за муками своєї дитини, чоловіка, батька.

Але питання моралі найменше хвилює продавців, які будують на здоров’ї та життях цих хлопців своє благополуччя. Вони навіть не бояться втратити «клієнта», адже на зміну одному померлому залежному завтра прийдуть інші нещасні, нездатні боротися з цією страшною проблемою – залежністю!

Так чи варто платити за чуже щастя і багатство таку високу ціну? Чи не краще раз і назавжди позбутися від своєї хвороби і жити для себе і своїх близьких? Подумайте про це ще раз, відправляючись за «чеком» – можливо, сьогодні ви зробите свій вибір на користь нормального життя, тим більше, що в Україні вже є наркологічні центри, де використовується ефективна програма лікування наркозалежних від метадону. Завдяки їй, безліч наркоманів отримали шанс почати все заново, так чому б і вам не скористатися ним?