Спайси і солі – зброя масового ураження молоді

лечение от солейОпорою будь-якої нації є молодь і в розвинених країнах уряд робить ставку саме на підростаюче покоління. Але, на жаль, в Україні забули цю істину, тому що представники законодавчої влади і правоохоронних органів «крізь пальці» дивляться на таку страшну проблему, як підліткова наркоманія і допускають появу і поширення на нашій території особливо небезпечних видів наркотичних речовин – Спайс і солей.

Історія появи курильних сумішей в Україні

Сіль і спайс офіційно вважаються «курильними сумішами» і у свій час, вони легально продавалися практично в кожному підземному переході. Але, після того, як в психіатричні лікарні стали масово потрапляти підлітки-наркомани, а їхні батьки почали залучати до проблеми журналістів, суміші перестали надходити у відкритий продаж. Їх навіть занесли в список заборонених наркотичних речовин, але стабільний попит уже сформувався, а потенційна аудиторія в особі підлітків була знайдена, тому покупка цих наркотиків стала здійснюватися в режимі-онлайн.

Існує і ще один важливий нюанс – в реєстр внесена певна хімічна формула речовини, але китайські виробники цієї отрути міняю один-два компонента і формула набуває вже іншого вигляду. Тобто, наркотичну речовину знову легалізується і якщо навіть дилери або самі наркомани будуть затримані з ним, пред’явити їм, з точки зору закону, нічого.

Як “дістають” спайс?

Практика поширення Спайс проста і абсолютно безпечна для продавців. Так, назви сайтів, де можна їх купити, пишуться на стінах переходів, гаражів або будинків, ховаються під малюнками графіті, скидаються в СМС-розсилці на мобільні телефони. Людина, далекий від цього світу, навіть подумати не може, що ховається за нешкідливим повідомленням, а ось підлітки прекрасно розуміють що їм пропонують.

Зателефонувавши за номером або скинувши повідомлення про бажання придбати «чек» (чверть грама) на зазначений акаунт, покупець отримує номер телефону, електронного гаманця або банківської карти, куди слід перевести гроші. Після зарахування коштів, клієнту відправляється СМС з адресою «закладки» і докладною інструкцією, де саме її шукати. Ось і все – процес покупки займає не більше години, після чого юні наркомани, не особливо криючись, починають палити цю гидоту прямо на вулиці чи вдома (через кальян або звичайну пластикову пляшку),

І нещасні батьки навіть не підозрюють, куди йдуть кишенькові гроші їхніх дітей, поки не помічають зміни в поведінці дитини: різкі перепади настрою, неадекватні вчинки, загальмованість мови і інші характерні симптоми вживання психоактивних «швидких» речовин.

Чому солі і спайси небезпечні?

Здавалося б, що куріння наркотичних сумішей менш шкідливо для здоров’я, ніж вживання ін’єкційного героїну або метадону, що викликають сильне фізичне звикання. Але це помилка – синтетичні суміші, як не дивно, ще більш небезпечні, оскільки вони за дуже короткий час повністю руйнують психіку підлітка, «вбивають» пам’ять і елементарні навички, викликають відмирання клітин головного мозку і перетворюють наркомана в олигофрена або в «овоч», потребує цілодобовому догляді.

Дегенеративні процеси, викликані цими наркотиками, – незворотні, повністю відновитися вже неможливо. Підліток назавжди ставить «хрест» не тільки на майбутню кар’єру, а на більш-менш нормального життя, оскільки наслідки вживання курильних сумішей будуть переслідувати його до кінця днів. Звичайно, 15-16-річним хлопцям важко повірити, що пара-трійка місяців «виступаючи» може назавжди змінити їхнє майбутнє, але це факт. Досить зайти в інтернет і подивитися кілька роликів, знятих в психіатричних лікарнях, де лежать наркомани, палили спайс або сіль.

Батькам на замітку

«синтетика» – це наркотик для молоді, наркомани зі стажем не розуміють його «тяги» і бояться наслідків, до яких призводить його вживання. Тому особливо пильними слід бути батькам, діти яких досягли 12-16-річного віку.

Якщо ж ви помітили різкі зміни в поведінці дитини і його ставлення до школи, сім’ї, оточення, відзначили неадекватні реакції і вчинки – негайно «бийте на сполох». Навіть найменше зволікання може стати фатальним не тільки для здоров’я, але і для життя підлітка, тому діяти потрібно рішуче і швидко. Повірте, навіть з такої непростої ситуації можна знайти вихід, адже поки дитина ще здоровий, надія на його порятунок живе в серці кожного з батьків!