Солі та спайс: смерть з Китаю

В останні роки найбільш поширеними наркотиками в Україні стали солі і спайс. Це синтетичні курильні суміші, виготовлені в Китаї, що роблять специфічний вплив на рецептори головного мозку. Вони повністю змінюють свідомість і на тлі легкої ейфорії викликають почуття паніки, галюцинації, втрату контролю над реальністю, параною, тривожність, нервозність і підвищену збудливість. Вплив речовин триває не більше 20-40 хвилин, після чого необхідно вживати їх знову.

Підлітки вважають, що курять «більш просунутий» замінник марихуани, але натуральний канабіс не робить такого руйнівного впливу на психіку, тому не можна відносити солі і спайс до категорії «легких» наркотиків.

ЦІЛЬОВА АУДИТОРІЯ НАРКОБІЗНЕСУ

Головними споживачами цих речовин є підлітки – вони не викликають настільки вираженою ейфорії, як метамфетамін, а тим більше, гвинт або героїн, тому наркомани зі стажем обходять їх стороною. А ось діти, що не випробували в силу свого віку, настільки сильного впливу на мозок, вважають спайс відмінним засобом, щоб виділитися в своєму колі або просто провести час.

По-друге, солі і спайс продаються через інтернет, що робить їх привабливими для підлітків, які не мають зв’язків у кримінальному світі і не знають, де дістати героїн або ширку. Досить зайти на сайт або зателефонувати по телефону в написаному на сленгу оголошенні, щоб отримати адресу з «закладкою» (певною дозою наркотику). До речі, ціна однієї дози відносно невелика – 100-200 грн., Тому 2-4 підлітка на свої кишенькові гроші можуть її придбати. Вартість же однієї дози метадону – 400-450 грн., і різниця в цих сумах очевидна.

По-третє, сіль і спайс вживаються шляхом вдихання продуктів згорання, тобто уколи робити не потрібно, а значить, вени залишаються чистими, немає ризику підхопити ВІЛ або гепатит С. Для підлітків це важливо, оскільки над ними тяжіє омана, що тільки ті, хто вживає наркотик ін’єкційним способом вважається наркозалежним. А сіль і спайс – так, пустощі, від якої в будь-який момент можна відмовитися.

НАСЛІДКИ ВЖИВАННЯ

Вживання спайса і солей призводить до таких катастрофічних наслідків, які не викликає жоден інший вид психоактивних речовин, причому, вони проявляються в рекордно стислі часові терміни. До них можна віднести:

  • загальмованість;
  • порушення координації рухів;
  • психоз;
  • галюцинації;
  • часткову втрату пам’яті;
  • повний розлад психіки;
  • незворотні зміни в структурі головного мозку;
  • деградацію і атрофію ділянок мозку, в результаті чого курець поступово перетворюється на «овоч».

Але, треба відзначити, що до такого стану доживають далеко не всі. Ці суміші лідирують по числу суїцидів і нещасних випадків, що відбуваються з наркозалежними підлітками.

Лікування від спайса і солі являє собою складний багатоетапний процес, метою якого є відновлення психічного здоров’я наркозалежного, тому необхідно звертатися до фахівців, які вже мають досвід роботи з даним різновидом аддикции. Це єдиний спосіб врятувати свою дитину не тільки від швидкої смерті, але і від болісної життя в напівнепритомному або повністю неосудному стані.