Що таке алкоголізм і чому його важко лікувати

лікування алкоголізму

Алкоголізм – це хронічна хвороба, яка характеризується психологічної та фізичної залежністю від етилового спирту. Як і у випадку з будь-яким іншим хронічним захворюванням, лікування алкоголізму – завдання складне. Але на відміну від інших недуг, дане захворювання створює проблеми не тільки для самого хворого, а й для його оточення.

Найбільшим помилкою з приводу алкоголізму є те, що його сприймають як наслідок розбещеності людини і його небажання контролювати свою поведінку. Далеко не всі розуміють, що мова йде про справжню хворобу, яка призводить до поступової зміни обміну речовин в організмі, через що залежний просто не може відмовитися від випивки.

Проблемою є і те, що часто, людина не хоче визнавати хворобу і, тим більше, з нею боротися. На початковій стадії він вважає, що п’є, «як все»; на пізніх етапах йому стає не до лікування.

Саме тому важливо вчасно залучити психолога, який допоможе переконати хворого почати лікуватися. І врахуйте, що терапію потрібно починати негайно, адже страждає алкоголізмом людина може швидко передумати! А примусове лікування заборонено законом.

Універсальних ліків від цієї хвороби не існує. На початковій стадії ще можливо позбутися згубної звички зусиллям волі. Якщо ж проблема вже вийшла з-під контролю, і людина перебуває під владою залежності, відновлення здоров’я має відбуватися в спеціальних установах під контролем досвідчених лікарів-наркологів.

Лікування алкоголізму: основні етапи

У наркологічному центрі «Вибір» позбавлення від алкогольної залежності починається з діагностики стану пацієнта. Для постановки діагнозу використовується як клінічна картина, так і лабораторні дослідження. При цьому досвідчений лікар чітко визначить, чи має місце зловживання алкоголем або це патологія.

На другому етапі проводиться детоксикація організму і лікарська підтримка його систем. Важливо вивести продукти розпаду алкоголю і стабілізувати роботу всіх органів.

Далі слід стадія психотерапевтичної реабілітації, під час якої фахівці використовують різні програми і методи. Перерахуємо деякі з них:

  • Метод торпедування – введення препаратів, які при вживанні алкоголю викликають неприємну реакцію всього організму: нудоту, тахікардію, запаморочення і т.д.
  • Бар’єр – використання медикаментів, що викликають огиду до етил-містить напоїв.
  • Лазерне кодування – відносно новий метод, який має на увазі позбавлення від алкогольної залежності шляхом впливу лазером на окремі ділянки головного мозку і рук людини.
  • Підшивання – використання препарату Еспераль, який вводиться під шкіру. При взаємодії з алкоголем препарат може привести до вкрай тяжких наслідків, включаючи смерть.
  • Гіпноз – навіювання відрази і навіть страху перед вживанням спиртного.
  • Подвійний блок – це симбіоз медикаментів і психологічного навіювання.

Як довго потрібно лікувати алкоголіка?

Лікування алкоголізму – процес індивідуальний. Багато фахівців вважають, що позбутися від даної хвороби неможливо, і мова йде про те, щоб домогтися довгострокової ремісії. Вважається, що якщо людина змогла обходитися без спиртного мінімум рік, це вже хороший результат.

В цілому, про повне зцілення можна говорити тільки тоді, коли алкоголь в житті людини був відсутній мінімум три роки. Якщо до цього хворий вже проходив лікування і траплялися рецидиви, то зцілення затягується до п’яти років.

Потребуєте підтримки або хочете допомогти близькій людині? Фахівці наркологічної клініки «Вибір» завжди готові допомогти вам. Зателефонуйте нам за телефонами, вказаними на сайті. Ми з радістю відповімо на всі ваші запитання і запишемо на консультацію.