Що таке Альфа-ПВП: дія на організм, передозування, лікування

Вживання синтетичних катинонових наркопрепаратів (солі) стало дуже популярним приблизно з середини 2000-х. Затребуваність різних видів «солей» пояснюється, в першу чергу, невисокою ціною через кустарне виробництво і сильний ефект, що викликає дуже стійку залежність. Яскравим представником “сольових” наркотиків є психотропна речовина Альфа-ПВП (α-PVP).

Незважаючи на те, що механізм дії наркотику аналогічний препаратам цього виду, його психостимулюючі властивості в рази сильніші. Такий ефект викликає інший наркопрепарат класу катинів — МДПВ, який, як і Альфа-ПВП, заборонено у більшості цивілізованих країн. Без вчасно розпочатого лікування вживання цих стимуляторів швидко призводить до залежності, тяжких порушень у роботі організму та смерті.

Альфа-ПВП, як діє на організм

Перебуваючи під впливом Альфа-ПВП, людина стає надмірно активною і може довго обходитися без відпочинку. Регулярне вживання наркотичної речовини призводить до патологічного стану, оскільки організм, працюючи на межі можливостей, надмірно виснажується. Через це на вуличному жаргоні Альфа-ПВП називається “флакка” (від іспанського flaco – худий).

Наркомана, який приймає Альфа-ПВП, видають характерні побічні ознаки:

  • почервонілі очі з розширеними зіницями;
  • нездатність приймати їжу, нудоту;
  • спазми у м’язах;
  • підвищення температури до 38-390С;
  • стиснення щелепних м’язів, зубний скрегіт;
  • часте поверхневе дихання;
  • рясне виділення поту з різким неприємним запахом;
  • прискорене серцебиття.

Дія Альфа-ПВП прискорює передачу нервових імпульсів. Психіка наркомана працює у прискореному темпі, не дозволяючи адекватно оцінювати свій стан та поведінку. У цей час через дії препарату відзначаються нав’язливі повторювані рухи тіла, безладна мова, галюцинації, відсутність сну, параноя. Для наркоманів із залежністю від Альфа-ПВП також характерна дратівливість, напади агресії, тому вони можуть становити небезпеку для оточуючих.

Як виглядає Alfa PVP

Препарат має вигляд білих або білувато-рожевих кристалів, що мають специфічний неприємний запах. Способи вживання Альфа-ПВП у наркозалежних надзвичайно різноманітні. Зокрема, кристали наркотику потрапляють в організм за допомогою куріння, ін’єкцій, розсмоктування, втягування через порожнину носа. Серйозні побічні дії виникають незалежно від способу вживання — ін’єкції або куріння. Всмоктуючись в кров, препарат, як і всі види «солей», викликає сильну інтоксикацію організму і важкі ускладнення.

Передозування

Небезпека передозування у випадку з Альфа-ПВП дуже висока, оскільки речовина швидко формує толерантність і залежність. Це потенційно підвищує можливість передозування з кожним наступним прийомом. А оскільки Альфа-ПВП – речовина із сильною дією, передозування може виникнути навіть від незначного перевищення дози.

«Безпечне» дозування тут обчислити неможливо, т.я. склад кристалів невідомий. До нього часто входять різні види домішок та хімікати сумнівного походження, які можуть спричинити сильне отруєння. Якщо другу дозу вживати через недостатньо тривалий час після першої, шкода передозування також може бути незворотною. Це стосується спільного вживання наркотику з алкоголем та іншими речовинами з сильною дією, які зазвичай використовуються для посилення ефекту. У наркологічній практиці передозування Альфа-ПВП трапляється дуже часто.

Скільки виводиться, як вивести з організму

Альфа-PVP зберігається в крові близько тижня, при стійкій залежності та відсутньому лікуванні – набагато довше. Продукти розпаду виводяться нирками, тому сліди наркотичної отрути можуть виявлятися у сечі протягом 2-4 діб. При курінні залишки токсинів ПВП-Альфа виявляються в організмі близько 2 днів.

Альфа-ПВП не має антидоту прямої дії. При лікуванні залежності використовуються спеціальні ліки, що полегшують стан хворого. Прискорити виведення токсинів і зменшити їх шкоду для організму під час лікування допомагає пиття (близько 3 літрів на день).

Чому Альфа-ПВП заборонено: дія та наслідки для організму

Сьогодні дія речовини на організм вивчена неповністю. Однак відомо, що Альфа-ПВП згубно впливає на організм та психіку, руйнує ЦНС. Наслідком вживання є гіперстимуляція кори головного мозку, що спричиняє делірій, в народі – білу гарячку. Це вкрай небезпечний стан, який відзначається помутнінням розуму, повним розладом когнітивних функцій та мислення.

При залежності, що сформувалася, відсутність нової дози викликає жорстоку ломку, яка вимагає невідкладної допомоги. Під час лікування в стаціонарі використовується замісна терапія, яка пом’якшує симптоми ломки.

Залежність від Альфа-ПВП супроводжується побічними діями:

  • серцево-судинними патологіями (звуження кровоносних судин, гострий інфаркт, зупинка серця);
  • порушенням мозкового кровообігу, набряком мозку;
  • дисфункцією нирок, печінки (можливий цироз);
  • дистрофією;
  • ендокринними порушеннями;
  • хронічним безсонням;
  • шизофренією, схильністю до суїцидальної поведінки;
  • тяжким психозом з манією переслідування.

Залежність від Альфа-ПВП характеризується важкою депресією, при вживанні високих доз – параної, тривалими панічними нападами, галюцинаціями, маренням і повним розладом свідомості. При відсутності лікування ймовірність смерті залежного збільшується з кожним новим прийомом наркотичного складу.

Ризик летального результату підвищує комбінування Альфа-ПВП з іншими препаратами та алкоголем. Вживання кристалів з алкоголем відноситься до найнебезпечніших видів комбінацій. І алкоголь, і наркопрепарат мають сильну дію і викликають зневоднення організму. Це провокує особливо тяжке сп’яніння, що веде до гіпертермії та зупинки серця.

Як кинути: детоксикація та лікування залежності від Альфа-ПВП

Лікування починається з повного очищення організму – детоксикації. Детоксикація є невід’ємною частиною лікування, так як сорбенти нейтралізують дію токсинів та очищають організм після тривалого вживання наркотику. Подальший етап лікування залежності спрямований на усунення абстинентного синдрому та усунення ознак ломки. Полегшити гостру фазу ломки допомагають седативні препарати, анальгетики, вітамінні добавки з аскорбіновою кислотою.

Лікування залежності від Альфа-ПВП обов’язково має проводитися стаціонарно, в умовах клініки та під наглядом лікарів. У реабілітаційному центрі “Вибір” використовуються ефективні методики, що рятують наркомана від фізіологічної та психологічної залежності від препаратів. У клінічному стаціонарі залежним надається комплексне лікування наркотичної залежності, включаючи медикаментозну, психіатричну та психологічну допомогу. Колектив досвідчених фахівців постійно супроводжує залежного на шляху одужання, допомагаючи йому повернутися до повноцінного життя.