Методи лікування паління

відмова від цигарок

В двадцять першому столітті куріння набуло масового характеру. Ця негативна звичка з’являється в ранньому підлітковому віці і характерна як для чоловіків, так і для жінок.

Крім неприємного запаху нікотинова залежність викликає також небезпечні захворювання. У сигаретах міститься близько 200 небезпечних для організму речовин, деякі з яких є канцерогенами. Тютюнопаління може викликати головні болі, порушення травлення, негативно позначається на потенції і вагітності і може навіть викликати рак.

Тому відмова від куріння є мрією для багатьох українців. Багато вчених працюють над ефективними методами відмови від тютюнової залежності.

Ефективні методи відмови від куріння:

  1. Самостійний відмова від куріння
  2. Медикаментозні методи
  3. Індивідуальна і групова психотерапія
  4. Гіпнотерапії

Самостійний відмова від куріння можливий для осіб з сильною волею. У цьому випадку використовується самонавіювання, рекомендується сконцентруватися на смак сигарет, відчути як несмачний тютюновий дим. Найбільш ефективно відмовлятися від сигарет поступово, щодня зменшуючи дозування або кількість викурених сигарет. Дуже допомагає впоратися з тютюновою залежністю книга Алена Карра «Легкий спосіб кинути палити».

Як медичних методів подолання нікотинової залежності використовуються медичні препарати із вмістом нікотину або викликають огиду до куріння.

До таких засобів відносяться:

  1. никотинсодержащих жувальна гумка;
  2. Нікотиновий пластир і спрей;
  3. Електронні сигарети;
  4. Медпрепарати лобелін, цититон, табекс

Жувальна гумка замінює сигарети і якщо жувати 10 подушечок на день, то бажання курити значно зменшиться. Термін лікування нікотиновим пластиром розраховане на тривалий термін близько 6 місяців. Він накладається на передпліччя і нікотин повільно всмоктується в організм, це значно зменшує бажання курити. Якщо стаж куріння у вас досить великий, то рекомендуємо придбати нікотиновий спрей, термін лікування їм близько 3 місяців. Також для курців пропонується терапія аверсивного препаратами, прийом яких викликає стійку відразу до процесу куріння. До них відноситься розчин нітрату срібла і міді, апоморфін і еметин. Якщо полоскати ними рот до куріння, то бажання палити зникає.

Останнім часом на ринку з’явилися електронні сигарети, які не настільки шкідливі як сигарети традиційні, перехід на них може стати етапом в процесі відмови від куріння.

Кинути палити для підтримки здоров’я бажають багато, але не у всіх буває достатньо сили волі, тому багато людей звертаються в наркологічні центри за наданням кваліфікованої допомоги. Фахівці психологи в таких випадках рекомендують індивідуальну і групову психотерапію і гипнотерапию.

Під час психотерапії розбираються причини спонукають до паління, здійснюється навчання навичкам відмови від куріння, розвитку сили волі. «Групи колишніх курців» стали популярні останнім часом, в них знаходяться як новачки, охочі відмовитися від шкідливої ​​звички, так і люди, вже перемогли в собі цю пристрасть. Учасники групи діляться досвідом, ведуть щоденник, допомагають один одному порадами та рекомендацією нових методів відмови від згубної звички.

Гіпнотерапії стає все більш популярна з кожним роком. Під час сеансу лікар здійснює навіювання, спрямоване на відмову від куріння.

Якщо ви усвідомили всю згубність звички до паління, то не соромтеся звернутися за допомогою, приходьте до фахівців у наш центр “Вибір” і вони допоможуть вам відновити здоров’я.