Лікування підліткової наркоманії в Києві, Житомирі, Черкасах

Сьогодні в Україні з наркотиками «знайомляться» в 13-14 років, причому, до категорії вживаючих підлітків відносяться не тільки діти з неблагополучних сімей, як це було раніше, а й ті, яких прийнято називати «пристойні діти».

Чому наркоманія так «помолодшала»?

Тому, що метаморфозу зазнав ринок збуту цієї отрути. Так, наприклад, сьогодні на ринку домінують речовини, які розраховані спеціально на підростаюче покоління – спайс і солі. Це синтетичні курильні суміші, які у свій час навіть продавали цілком легально всім бажаючим. І вони знайшлися в особі школярів, тому що вартість цих наркотиків була мінімальна, а ефект від вживання наступав миттєво.

Незабаром, під впливом обуреної громадськості, цей товар потрапив в категорію заборонених, але наркоділків це не зупинило – вони перейшли в інтернет, і наркотики залишилися так само доступні для всіх підлітків, що мають вихід в інтернет.

Але, незважаючи на гадану безневинність таких речовин, вони вкрай небезпечні, а залежність вимагає такого ж складного лікування, як і наркозалежність від героїну або метадону. Більш того, спайс і солі, на відміну від «важких» наркотиків, в першу чергу, руйнують і без того нестабільну психіку підлітків. Ефект від їх впливу дійсно жахливий – починаються дегенеративні процеси в мозку, дитина швидко втрачає елементарні навички та вміння, погіршується пам’ять. У разі тривалого вживання цих «легких» курильних сумішей, підліток перетворюється на овоч, і, на жаль, цей процес вже незворотній.

Незважаючи на те, що солі і спайс не викликають сильного фізичного звикання, абстинентний синдром їм теж притаманний. Під час цього періоду залежні страждають від безсоння, стають нервовими, виявляють суїцидальні наміри. Їм дійсно дуже погано, причому, погано душевно і без допомоги висококваліфікованих фахівців неможливо обійтися.

Складність лікування підліткової наркоманії

Наркотик впливає на незрілу психіку, залишаючи в ній величезний слід. Діти, які не знали інших сильних джерел задоволення (перша любов або секс), вже не можуть «перебудуватися», тому їм буде важко знайти їм «замінник». Крім того, ще одна особливість полягає в тому, що підлітки не встигають досягти тієї точки, за якою ейфорія і бажання вживати змінюються огидою, оскільки в цьому віці їм хочеться спробувати все, що можна. Діти впевнені, що ніколи не стануть «кінченими наркоманами», тому що вважають своє захоплення грою і веселим способом проведення часу, не усвідомлюють, що стали залежними і накладають на себе руки.

Але, з кожним новим напасом, їх залежність прогресує, стає все сильніше, вимагає нових і нових доз. Після того, як спайс і солі вже не приносять початкового ефекту, підлітки додають до них алкоголь або «перестрибують» на амфетамін, а потім – на метадон. І все, коло замкнулося, якщо, звичайно, дитина ще не зійде з розуму, чи не покінчить життя самогубством або не стане жертвою нещасного випадку, представивши себе якимось супергероєм.

Що сказати на закінчення? Тільки одне – звертайте увагу на своїх дітей, говоріть з ними, цікавтеся їхнім життям, спілкуйтеся на «небезпечні» теми і будьте гідним прикладом самі. Якщо ж ви помітили ознаки вживання у вашої дитини, не відносьтесь до цього, як до підліткової дурості, а негайно звертайтеся до фахівців. Інакше завтра для нього може не настати.