Лікування наркоманії в домашніх умовах – що потрібно знати, щоб допомогти хворому

Лечение наркомании в домашних условиях

Наркоманія – це хімічна залежність від наркотичних речовин, яка має дві форми: фізичну і психологічну. І при лікуванні хвороби важливо брати до уваги обидва аспекти. Тим більше, якщо ви хочете забезпечити людині лікування наркоманії в домашніх умовах.

Фізична залежність – це стан, що характеризується розвитком абстиненції, або «ломки», в наслідок припинення вживання наркотику. Це тимчасове, хоча і задоволене довгий стан, яке можна «перетерпіти» в домашніх умовах.

Психологічна залежність – це патологічна потреба в певному препараті або хімічну речовину. Її основною характеристикою є те, що при припиненні вживання наркотику людина відчуває серйозний психологічний дискомфорт, і найчастіше у нього спостерігаються порушення психіки.

Подолання психологічної залежності є найважчим завданням при лікуванні наркоманії. Для того, щоб терапія принесла результати, людину потрібно буквально вирвати зі звичного середовища. Саме тому хворого ізолюють в стаціонарі, і вже після успішного проходження даного етапу його можна лікувати амбулаторно.

Більше про методи лікування в наркологічному центрі «Вибір» ви можете дізнатися на сайті.

Труднощі в лікуванні наркоманії на дому

Отже, якщо з якихось причин ви вирішили забезпечити лікування наркоманії в домашніх умовах, потрібно запастися терпінням, ліками і бути готовим до того, що в будь-який момент хворому може знадобитися термінова лікарська допомога.

Вся справа в тому, що організм наркомана вже звик до певного хімічної речовини. Воно стало учасником всіх його метаболічних процесів. І як тільки в організм припиняє надходити наркотик, метаболізм порушується і реагує у вигляді таких симптомів:

  • блювота;
  • підвищення тиску;
  • тахікардія;
  • сильні головні болі і болі в суглобах;
  • судоми;
  • галюцинації;
  • порушення теплообміну.

Щоб допомогти наркоману подолати абстинентний синдром, потрібні серйозні медичні препарати, які повинен виписувати лікар. Фахівець здатний оцінити загальний стан організму людини і зважити можливі ризики вживання тих чи інших ліків. Також важливо, щоб ліки не викликали звикання або, іншими словами, не стали причиною нової залежності.

Крім того, перед початком лікування потрібно очистити організм від токсинів, які накопичилися за час вживання наркотичних речовин. Детоксикація повинна проводитися тільки в умовах стаціонару, адже реакція організму може бути найбільш непередбачуваною. На даному етапі пацієнту буквально рятують життя, допомагаючи пережити фізіологічний і психологічний шок.

Психологічна підтримка при лікуванні наркоманії в домашніх умовах

Щоб перемогти наркозалежність, ліків недостатньо. Найчастіше, як тільки хворому стає легше, він повертається до прийому наркотиків, адже психологічна залежність нікуди не поділася. І боротьба з нею – це складний комплекс процедур по психокорекції та групової терапії, який можна забезпечити тільки в умовах стаціонару.

У наркологічному центрі «Вибір» є все необхідне, щоб допомогти наркозалежному людині вилікуватися і ніколи більше не повертатися до згубної звички.