Лікування алкоголізму: головне зробити перший крок!

Алкоголізм – проблема, з якою живе кожна третя сім’я в нашій країні, але тільки 1 з 10 приймає кроки для її вирішення. Чому ми настільки несерйозно ставимося до цього захворювання?

Відповідь на це питання криється в психології наших людей. По-перше, більшість вважає, що алкоголіки – це занепалі бомжі, яких можна зустріти біля найближчого ларька. Але це помилка, оскільки залежний – це людина, що регулярно вживає алкоголь. Він може нормально виглядати, мати престижну роботу, багатодітну сім’ю, фінансовий достаток, але, тим не менше, якщо людина вживає спиртне і не може без нього обходитися, її можна зарахувати до категорії алкозалежних.

По-друге, ми звикли орієнтуватися на таке поняття «живе, як всі», вважаючи, що розпивання спиртних напоїв є, мало не нормою, більш того, не уявляємо, як можна відзначити якесь свято або просто поїхати на природу без вина, пива або горілки. Тобто, ми вміємо розслаблятися і відпочивати тільки при наявності допінгу, оскільки росли на неправильних прикладах, які показували нам батьків.

По-третє, в нашому суспільстві ще не прийнято вголос озвучувати свої проблеми. Рідко який залежний добровільно погодитися пройти курс лікування від алкоголізму, оскільки не вважає себе хворою людиною. А його близькі, які страждають разом з ним, не хочуть виносити «сварок з хати» до тих пір, коли ситуація стане критичною, причому, не стільки для самого залежного, як для репутації самої сім’ї.

По-четверте, ще однією проблемою є недовіра наших співвітчизників до офіційної медицини, тому, вони починають шукати допомоги у різних знахарок, екстрасенсів, народних методів. Це в корені неправильно, оскільки алкоголізм – це хвороба, яка потребує спеціального лікування, що включає в себе виведення із запою, а найголовніше, терапевтичну та психологічну допомогу. До речі, до психології в нашій країні взагалі упереджена думка – люди вважають, що це не наука, а спосіб викачування грошей, оскільки не визнають, що в зціленні потребує не стільки тіло, скільки душа.

І, нарешті, чомусь ми вважаємо, що до алкоголізму схильні тільки слабаки і лузери, але це знову міф, оскільки стати залежним може кожен. І неважливо, що ти вживаєш, елітний коньяк, дороге вино, горілку або банальне пиво – залежність не звертає уваги на вік, стать, соціальний статус, фінансове благополуччя і інші ознаки, за якими ми звикли ділити людей на групи. Алкоголіком може стати кожен, кому важко жити в реальному світі через комплекси, страхи, розчарування, відсутність гармонії зі своїм внутрішнім «Я».

Підсумувавши вищесказане, можна зробити один висновок – алкоголізм не можна замовчувати, його потрібно лікувати, звертаючись до професіоналів. Звертатися за допомогою – не соромно, набагато гірше повільно знищувати себе і своїх близьких.