Бутират що це таке, ліки або наркотична речовина?

Багато препаратів спочатку розроблялися для лікування людини, а стали використовуватися для одурманювання свідомості, досягнення ейфорії, перетворилися на наркотик. Саме така доля спіткала бутират, ліки проти розладів нервової системи з седативною й анестетичною дією. Гамма-оксимасляна кислота вперше була виділена ще в 1874 році. Промисловий синтез був налагоджений значно пізніше, коли виявилося, що ГОМК і її сіль бутират натрію мають ефект анестетика та сильнодіючого заспокійливого.

У 60-х ГОМК почали застосовувати в медицині, а незабаром медики та фармакологи виявили, що шкода від цього препарату перевищує користь, що бутират це новий наркотик. Ейфорія, розслабленість, загострення сексуальних відчуттів, які переживали люди під бутиратом, зробили цей препарат привабливим для певної категорії споживачів. Як і будь-який наркотик, бутират викликає залежність, після його прийому часто відзначаються небезпечні побічні ефекти. Розберемося по черзі, що таке бутират і чим він небезпечний.

Що таке бутират і як він виглядає

Бутирати – загальна назва солей масляної (бутанової) кислоти. Бутират натрію (повна назва оксибутират натрію) – натрієва сіль гамма-оксимасляної кислоти, речовина з формулою HO-CH₂-CH₂-CH₂-COONa. ГОМК належать до психоактивних речовин групи депресантів, тобто чинить гальмуючу дію на центральну нервову систему, пригнічує психічне збудження. Подібну дію на організм людини мають алкоголь, опіоїди, наркотична речовина екстазі.

Найчастіше мається на увазі, що бутират це оксибутират натрію, найбільш популярна в медицині форма ГОМК. Менш поширений оксибутират калію. З чого роблять цей препарат? Бутират – синтетичний наркотик, який отримують в результаті ланцюжка хімічних реакцій з прекурсора ГОМК – гамма-бутиролактону (ГБЛ). Сировиною для кустарного виробництва, як правило, служить промисловий розчинник на основі ГБЛ.

Концентрований бутират має вигляд кристалічного порошку білого або жовтуватого кольору, без запаху, але з вираженим солоним смаком. Кристалічний бутират легко розчиняється у воді, спирті, як і рідкий концентрат, який за густотою нагадує сироп. У країнах СНД частіше продають не порошок, а рідкий розчин, прозорий, безбарвний, з солонуватим смаком. Не знаючи, що таке бутират і як він виглядає, можна прийняти наркотик за звичайну воду. Одна зі сленгових назв бутирату – водний наркотик, пляс-вода. Погано очищений рідкий бутират може мати специфічний запах розчинника, приймати його вдвічі небезпечно, якщо не відбудеться отруєння бутиратом, можна отруїтися токсичними домішками.

До 1990 бутират натрію (ГОМК) продавався як БАД, зокрема, був затребуваний спортсменами та бодібілдерами як стимулятор вироблення гормону росту. Через наркотичний ефект випуск і продаж безрецептурних добавок заборонили, вільний оборот лікарського препарату був обмежений. Сьогодні бутират як ліки та засіб для анестезії застосовується в ряді країн. За умови контрольованого прийому та коректного дозування у препарату бутират дія терапевтична, він сприяє:

  • поліпшенню мозкової активності;
  • зниженню вираженої тривожності;
  • корекції порушень сну.

Наркомани приймають бутират у збільшеному дозуванні, нерідко змішують з іншими наркотиками та алкоголем, тому він завдає відчутної шкоди здоров’ю. Як правило, його п’ють, внутрішньовенне введення вкрай небезпечне, дія дуже сильна, важка, відчуття неприємні, хворобливі. Після одиничного випадку вживання бутирата людина не стане залежною, але наслідки з першого разу можуть бути плачевними, особливо в разі передозування та якщо змішати бутират з алкоголем.

Що таке бутират і чим він небезпечний

На питання щодо речовини бутират що це таке медик і наркоман дадуть різні відповіді. Для медиків це препарат з гальмуючим впливом на нервову систему, у якого є побічні ефекти – нудота, запаморочення, головні болі, в серйозних випадках – галюцинації та сплутаність свідомості. Причому такі негативні наслідки відзначаються при дотриманні терапевтичного дозування, а передозування бутиратом значно більш небезпечне.

Людина, яка нещодавно почала приймати цей наркотик, зазвичай впевнена, що бутират це стимулятор, нешкідлива в цілому речовина. Люди під бутиратом поводяться та відчувають себе по-різному, це залежить від дозування:

  • до 1,5 г – ейфорія, піднесений настрій, людина забуває про всі проблеми, стає розкутою, впевненою у собі, легше йде на контакт, танцює. У неї посилюється сексуальний потяг і гострота відчуттів, у чоловіків поліпшується ерекція;
  • 1,5-2,5 г – людина не може контролювати мовну та рухову активність, її «заклинює» на повторенні одних рухів, фраз, часто безглуздих, порушується ясність свідомості;
  • 2,5-3 г – мимовільне сечовипускання та дефекація, блювота, симптоми серйозних психічних порушень, провали в пам’яті;
  • від 3,5 г – втрата свідомості;
  • понад 5 г – кома;
  • 7 г – пригнічення дихання.

Здавалося б, якщо приймати бутират потроху, це не небезпечно, суцільне задоволення та жодної шкоди. Але навіть при помірному вживанні можливі соціальні наслідки через те, що наркомани під бутиратом поводяться неадекватно, втрачають самоконтроль, лізуть у бійку, сідають за кермо та потрапляють в аварію. Бутират це наркотик, який провокує сексуальну нестриманість.

Часто наслідки бутирату для здоров’я проявляються не відразу, але шкода значно серйозніше, ніж здається на перший погляд:

  • наркомани під бутиратом вступають у безладні статеві зв’язки, що загрожує венеричними захворюваннями;
  • небезпечні наслідки бутирату для жінок полягають у загрозі безпліддя;
  • колосальною є шкода для плода в разі вживання бутирату вагітними;
  • залежність виникає швидко, зазвичай вже після 3 прийому, в осіб із залежністю від бутирату розвивається ломка, за важкістю порівнянна з героїновою;
  • тривалий прийом бутирату призводить до незворотних пошкоджень головного мозку та зниження інтелектуальних функцій;
  • також бутиратові наркомани страждають на захворювання нирок, печінки та серця, порушення сну, вегетативні розлади.

Дуже часто відбувається отруєння бутиратом, яке за зовнішніми симптомами схоже з важкою алкогольною інтоксикацією, проявляється порушеннями свідомості, судомами, тремором, нудотою, блювотою. Отруєння більш ймовірно, якщо змішати бутират з алкоголем або іншими наркотиками, в разі передозування, а також при першому прийомі. І алкоголь, і бутират однаково діють на нервову систему, пригнічують передачу імпульсів, при їх комбінації ця дія посилюється. Людина під бутиратом нездатна контролювати кількість випитого, може допитися до коми, смертельного результату. Комбінація бутирату з амфетаміном викликає галюцинації та втрату просторової орієнтації.

Скільки бутират тримається в організмі

Дія бутирату триває до 4 годин після вживання. При підозрі, що близька людина вживає бутират, рекомендується проводити тест максимум через 6 годин після гаданого прийому, інакше достовірність результатів буде сумнівною. Вже через добу стандартний тест на бутират може не виявити слідів цієї речовини. Але для повного виведення бутирату з організму потрібно значно більше часу, поглиблені аналізи дозволяють виявити його сліди в крові через 6 днів, у сечі через 7. Скільки бутират тримається в організмі, залежить від тривалості вживання. Він накопичується в тканинах нирок і печінки, виділяючись з них в кров і сечу, так що період виведення бутирату у наркоманів зі стажем збільшується на пару днів.

Як злізти з бутирату

Передозування бутиратом проявляється вираженими специфічними симптомами, але в разі прийому малих доз зрозуміти, знаходиться людина під бутиратом, опіатами, стимуляторами або просто п’яна, складно. Зазвичай близькі помічають недобре, коли хворий страждає від ломки, та звертаються до нарколога з питанням, як відійти від бутирату та що робити далі. Важка бутиратова ломка зазвичай триває близько доби, а для повного виведення токсинів потрібно до 2 тижнів, весь цей час зберігаються симптоми абстиненції та потреба прийняти чергову дозу, щоб їх позбутися.

Процес детоксикації можна прискорити. Залежно від тяжкості стану можуть застосовуватися:

  • крапельниця;
  • методи екстракорпорального очищення крові від бутирату та його метаболітів (гемосорбція, плазмаферез);
  • її внутрішньовенне опромінення лазером;
  • фізіотерапевтичні процедури.

Детоксикація та зняття абстиненції – це швидка допомога, але ще не лікування. Для подолання залежності від бутирату потрібна тривала комплексна терапія, медикаментозна підтримка, допомога психотерапевта та психолога, соціальна реабілітація. Перш за все, людина сама повинна вдаватися в питання, як злізти з бутирату, усвідомити, що хвора та потребує допомоги. А отримати таку допомогу можна в нашому наркологічному центрі.