Бупренорфін – наркотик або препарат для лікування залежності?

Бупренорфін – це наркотичний анальгетик. Відноситься до такого виду наркотичних речовин, як опіати. Проводиться полусинтетическим шляхом.

Цей наркотик по праву можна вважати наркотичною речовиною, яке частіше зустрічається в медичній практиці, ніж у вуличній наркоторгівлі. Іншими словами, цей наркотик купується або призначається в медичних установах, а не у вуличних наркодилерів. Але цей факт не робить дану наркотичну речовину менш небезпечною, ніж інші опіати.

Бупренорфін з’явився в Україні в кінці дев’яностих. Завдяки сильному знеболюючому ефекту, він відразу ж став активно застосовуватися в наркології, для полегшення абстинентного синдрому (сленг. Кумара, ломки). У середовищі ж самих наркоспоживачів, бупренорфін не набув настільки ж сильною популярності, як інші опіати. Швидше за все з тієї причини, що бупренорфін має більш виражений знеболюючий ефект, у порівнянні з іншими опіатами, але ейфорійний ефект від його прийому, виражений менш сильно, ніж у інших подібних наркотичних речовин.

Якщо говорити про детокс із застосуванням бупренорфіну, який використовується як в державних, так і в приватних наркологічних клініках, то залежний з його допомогою просто знижує дозування, але після прийому бупренорфіну з’являється точно такий же синдром відміни, як і після прийому будь-якого іншого опиата. Таким чином, так зване «лікування» опійного наркомана цією речовиною, можна порівняти з лікуванням алкоголіка, що п’є самогон, за допомогою медичного спирту. Просто залежний, якийсь період часу, замість нелегальних (вуличних) наркотиків, які поширюють наркодилери, вживає легальний (медичний) наркотик, отримуючи його в клініці або прибрати в аптечній мережі за рецептом. Як тільки «лікування» в наркології закінчується, а найчастіше такий курс лікування має тривалість від 7 до 14 днів, залежний знову повертається до нелегальних опіатів.

Окремо слід відзначити вживання бупренорфіну в рамках державної програми зі зменшення шкоди або ЗПТ – замісної підтримувальної терапії. Препарат, який використовується в цій програмі, називається Еднок. У складі Еднок той же самий бупренорфін, про який говорилося раніше. Еднок випускається у вигляді таблеток з різним дозуванням бупренорфіну у складі. У Європі програма зі зменшення шкоди зарекомендувала себе з хорошого боку. Її призначали наркозалежним, стадія залежності яких вже була настільки важкою, що повна відмова від вживання наркотиків не представлявся можливим. Таким чином залежний міг продовжувати вживання, але йому не потрібно було діставати гроші на чергову дозу кримінальним шляхом. Коли замісна терапія тільки починала впроваджуватися в нашій країні, вівся досить строгий контроль за тими, кому вона призначається і безпосередньо за самим прийомом наркотичної речовини, що використовується в даній терапії. Багато наркозалежних, а так само їх рідних, були вельми раді подібної альтернативи вживання вуличних наркотиків. Але з часом стало видно такі «підводні камені», про які на самому початку ніхто навіть не замислювався. Для прогресування хвороби не має значення той факт, який саме наркотик (легальний або нелегальний) вживає людина. Так само абсолютно не важливий і спосіб введення наркотику в організм. Свідомість змінюється абсолютно однаково, незалежно від шляху введення наркотику в організм людини. Так як при розвитку залежності підвищується толерантність до вживаємої речовини і звичної дози вже стає мало, Еднок не став винятком. Наркомани, які отримують замісну терапію, стали паралельно вживати інші речовини, для посилення ефекту від прийому. Крім цього контроль за наркозалежними, які могли прийняти участь у цій програмі, дуже ослаб. Людина, яка тільки почала вживати наркотики і хворобу ще можна перевести з активного вживання в довгострокову ремісію, без особливих зусиль може отримувати Еднок, отримуючи рецепт на нього у наркологів приватних клінік. Так само і самі залежні, які приймають участь у програмі, продають одержуваний препарат, через зниження контролю над його вживанням тільки самим пацієнтом.

Гірка правда полягає в тому, що Ваш близький продовжує активно вживати наркотики !!! Незалежно від того, купує він їх в аптеці за рецептом або ж отримує нелегально у наркодилерів, він все одно хворий і його хвороба прогресує, закінчуючись летальним результатом !!!

Якщо Ви не готові дивитися, як Ваш близька людина вмирає на Ваших очах, то фахівці нашого центру готові допомогти Вашому родичу залишити активне вживання в минулому і жити повноцінним життям без наркотиків і алкоголю !!!