Абстинентний синдром і вся правда про нього

Практично будь-який різновид наркотичних речовин викликає дуже сильне фізичне звикання, тому, не отримавши чергової дози, залежна людина переживає абстиненцію (самі наркомани називають її «ломкою» або «кумаром»). Тобто, говорячи простою доступною мовою, абстинентний синдром – це стан при якому організм, позбавлений наркотику, починає давати збій і відмовляється функціонувати в нормальному режимі.

У людей незалежних завжди виникає одне питання: чому наркомани не хочуть перетерпіти цей період нездужання, щоб звільнитися від своєї залежності і почати повноцінне життя? Відповідь проста: безболісної абстиненції не буває, і наркомани чудово знають про це, тому бояться «кумара» настільки, що вважають за краще ризикувати власною свободою і залишками здоров’я в пошуках грошей на чергову дозу.

Симптоми абстинентного синдрому

Складність, тривалість і тяжкість перебігу «ломки» безпосередньо залежить від:

  • типу наркотичних речовин (особливо важким в колі фахівців вважається абстиненція від метадону та героїну);
  • дозування (чим більше людина вживає, тим сильніше будуть ускладнення під час абстиненції);
  • стажу вживання (з кожним роком вживання переживати «кумар» стає все важче, оскільки організм все більше і більше зношується);
  • віку і психосоматичного стану наркозалежного (чим молодше наркоман, тим краще його фізична форма, а значить, йому легше пережити «ломку»).

Але існують загальні симптоми, які на «кумарі» проявляються у всіх наркозалежних. це:

  • сильна слабкість:
  • повна відсутність апетиту;
  • нудота і блювота;
  • підвищене виділення поту;
  • тремтіння в руках і ногах;
  • напруга нервових закінчень, причому, настільки сильне, що тіло, а особливо, ноги і руки неможливо утримати в одному положенні більше 1-1,5 хвилин;
  • найсильніша біль, яка буквально «викручує» кістки і суглоби;
  • діарея;
  • нежить,
  • першіння в горлі, що викликає кашель;
  • постійна позіхання зі сльозами;
  • біль у внутрішніх органах (як правило, першими дають про себе знати нирки і серце);
  • безсоння;
  • злість, агресія або, навпаки, депресія.

Такий стан може тривати до 14-30 днів, але постійні думки залежного про те, що припинити тортури можуть наркотики, набагато ускладнюють перебіг абстиненції.

Проблеми «домашнього» одужання

Стан «ломки» рано чи пізно переживає кожен залежний, є навіть наркомани, які свідомо йдуть на цей крок, щоб зменшити дозу або на якийсь період відмовитися від наркотиків, але слід розуміти, що в домашніх умовах протікання абстинентного синдрому ускладнюється багаторазово. По-перше, з наркозалежним людиною повинен постійно перебувати хтось поруч, щоб не дати йому вийти з дому або зв’язатися по телефону з тими, хто може принести наркотики, а також для того, щоб надавати фізичну і психологічну допомогу, оскільки ризик суїциду в такому стані зростає в тисячу разів. По-друге, існує ймовірність, що різке припинення вживання наркотиків викликає відмова внутрішніх органів і осіб в кращому випадку залишиться інвалідом, а в гіршому – помре (такі випадки, на жаль, не рідкість).

Крім того, перебуваючи з «абстинентом», необхідно мати просто залізні нерви, адже все його негативні емоції – злість і роздратування, агресію і смуток, біль і страх, він буде «вихлюпувати» на своїх близьких. А їм доведеться спостерігати за його муками і страждати разом з ним, не дарма ж людей, що живуть з наркоманами, називають співзалежних.

Правильне зняття абстинентного синдрому

Де ж шукати вихід? У спеціалізованих реабілітаційних центрах, одним з напрямків діяльності яких, є зняття наркотичної ломки. У таких закладах працюють досвідчені і кваліфіковані фахівці, які призначають препарати, що пом’якшують прояви «ломки», і підбирають їх правильне дозування, щоб не викликати у пацієнта залежність таблеткам. Вони спостерігають за наркоманами в стані абстиненції, надають їм психотерапевтичну підтримку і доглядають за ними, допомагаючи здійснювати особисту гігієну, виходити покурити і приймати їжу.

В таких умовах протікання «Кумара» помітно полегшується – наркозалежний більшу частину часу перебуває в стані сну, викликаного точно розрахованим поєднанням снодійних, знеболюючих і антидепресантів, тому практично не відчуває основних симптомів абстиненції. У нашому наркологічному центрі він знаходиться ізольованим від свого оточення, тому не має можливості дістати наркотики. Але найголовніше, тут створюються максимально комфортні умови, що дозволяють повністю абстрагуватися від побутових, фінансових і особистих проблем, повністю сконцентрувавшись на одужання, чому в чималому ступені сприяє сама атмосфера центру.

Такий підхід приносить свої плоди – практика показує, що тільки 1-2% наркоманів, які пережили «ломку» вдома, не повертаються до колишнього способу життя протягом першого року, в реабілітаційному центрі «Вибір» цей показник набагато вищий. Це означає, що у сімей, знайомих з проблемою наркоманії, з’явився реальний шанс зупинити своїх близьких і подарувати їм можливість почати нове, тверезе життя.