4 стадія алкоголізму

Алкоголізм – це не стан, що виник через слабку волю людини, а хвороба. Лікування синдрому алкогольної залежності необхідно довірити дипломованим фахівцям. І що раніше це станеться, то краще. В іншому випадку неминуча 4 стадія алкоголізму та летальний кінець. Які симптоми та ознаки, що являє собою четверта стадія алкоголізму і чи можливе лікування?

Стадії алкоголізму: четверта – фінальна?

У розвитку будь-якої хвороби медики виділяють чотири періоди:

  • перший період – преклінічний, латентний чи прихований;
  • другий період – продромальний, коли з’являються перші ознаки та симптоми захворювання;
  • третій період – розпал чи повний розвиток хвороби;
  • четвертий період – завершення хвороби.

Подібна періодизація була придумана та введена для того, щоб стандартизувати надання допомоги та лікування.

У більшості інтернет-статей виділяють 3 стадії синдрому алкогольної залежності, а в деяких є 4 стадії алкоголізму. Але автори описують одні й ті самі прояви хвороби. Чому? Плутанина відбулася в термінології, тому що нумерацію стадійності алкоголізму почали з 0, наголошуючи на тому, що в цьому періоді прояви залежності людини від алкоголю відсутні.

Періоди хвороби Стадії синдрому алкогольної залежності
перший 0
другий 1
третій 2
четвертий 3

Але, під хоч би яким номером не згадувався останній період алкогольної хвороби – під третім чи четвертим – суті це не змінює.

Алкоголізм остання стадія без належного лікування є термінальною фазою. Без отримання адекватної допомоги та постійного контролю нарколога та психіатра алкоголік помирає через погіршення та необоротність змін у внутрішніх органах та/або психічних порушень.

Ознаки та симптоми останньої, четвертої стадії синдрому алкогольної залежності

4 стадія алкоголізму – це:

  1. Безперервний період запою. Нетривалі “сухі” проміжки тверезості протягом кількох годин можливі, але тільки через відсутність будь-якого різновиду алкоголю. Виражене сп’яніння у четвертому періоді алкогольної хвороби настає навіть від вживання невеликої кількості етанолу.
  2. Деградація особистості. Зникнення ціннісних орієнтирів, моральних принципів, емпатії. Повна байдужість до навколишніх подій.
  3. Десоціалізація. Відмова від сімейних, робочих та інших соціальних зв’язків. Бажання спілкуватися лише з собі подібними запійними алкоголіками.
  4. Критичний стан фізичного здоров’я. Для четвертого періоду синдрому алкогольної залежності характерні:
      • 4.1. Фізичне виснаження.
        4.2. Специфічні зміни рис обличчя.
        4.3. Цироз печінки.
        4.4. Серйозні проблеми з травною та серцево-судинною системами.
        4.5. Ниркова недостатність.
        4.5. Органічні розлади мозку. Алкогольна енцефалопатія. Різке зниження інтелектуальних здібностей та когнітивних функцій.

4 стадія алкоголізму – це ще й неохайний вигляд, нехтування правилами особистої гігієни. Людині стає все одно, як вона виглядає, і що про неї думають оточуючі. Таку ж байдужість вона виявляє і щодо умов, у яких живе. В домі припиняються прибирання. Всі гроші витрачаються тільки на алкоголь та мінімальну кількість їжі (закуски).

Четверта стадія алкоголізму: лікування хвороби

Прогнозований термін життя для четвертого періоду алкогольної залежності без лікування – максимум 5 років. Однак у нашому наркологічному центрі ВИБІР у Києві та у філіях в інших містах України, завдяки адекватному лікуванню та при щирому бажанні пацієнтів вилікуватися, 4 стадія алкоголізму переборна.

Довірте лікування алкоголізму фахівцям НЦ ВИБІР (Київ)

Якщо у вас чи вашої близької людини є залежність від алкоголю, наркотиків чи азартних ігор, вам обов’язково допоможуть у наркологічному центрі ВИБІР, що розташований у ближньому передмісті Києва. Наші дипломовані і досвідчені фахівці позбавлять залежності і повернуть сенс життя за допомогою програми лікування “12 кроків” і реабілітації, що чудово зарекомендувала себе. Чекаємо на вас у Києві, але анонімне лікування алкоголізму за нашим алгоритмом також доступне і в наших філіях, що знаходяться у Харкові, Чернігові, Житомирі, Вінниці та Чернівцях.

Наркологічний центр ВИБІР (Київ) – зроби вибір на користь тверезого життя,

4 стадія алкоголізму не для тебе!