Як розпізнати залежність: очі під різними наркотиками

Традиції вживання наркотиків сягають ще давніх шумерів. І якщо раніше це були переважно опіум і гашиш, то перелік сучасних речовин, що змінюють свідомість, став набагато ширшим. Про смертельну небезпеку наркотиків знають усі, але наркозалежних людей це не зупиняє від вживання. Чим раніше вдасться розпізнати ознаки залежності, що розвивається, і звернутися за допомогою до фахівців, тим більше у наркомана шансів повернутися до здорового життя.

Що таке очі наркомана?

Однією з явних зовнішніх ознак вживання наркотиків є “скляні” очі, синці під очима, і, звичайно, зіниці наркомана. У нормі в людини зіниці постійно змінюються – вони то збільшуються, то звужуються під впливом фізичної активності, болю, стресу, різких звуків, зміни освітлення.

Зіниця наркомана в період дії наркотику не дає такої реакції, майже не змінюється в діаметрі. При цьому зіниця ока від різних наркотиків матиме різний розмір. Так, звужені зіниці наркомана дозволяють визначити вживання морфіну та героїну. Під впливом героїну наркозалежний не фокусує погляду, його зіниці звужуються буквально в крапку. Про залежність від героїну говорить і супутній горизонтальний ністагм – неконтрольовані рухи очей праворуч-ліворуч. Звуженими будуть зіниці і після прийняття дози опіатів, медичних препаратів з кодеїном (нурофен, коделак та інших). Аптечні наркотики (частіше протисудомні та снодійні медикаменти, які вживають не за призначенням) розслаблюють, очі наркомана виглядають сонними, каламутними, зіниці звужуються.

Фахівець помітить ненормально вузькі зіниці наркомана з відстані кількох метрів. Протягом приблизно 5 годин, доки триває дія наркотиків, червоні очі наркомана не дають жодної реакції на світло ліхтариком, наприклад. І лише коли наркотична речовина буде виведена з організму, вузькі зіниці поступово починають нормально функціонувати.

Розширені зіниці наркомана дозволяють розпізнати вживання інших груп наркотиків. Це не тільки кокаїн, а й амфетаміни, включаючи популярний у молоді екстазі, психоделік ЛСД. Розширюються зіниці очей і від прийому солі, галюциногенного псилоцибіну і саморобного психостимулятора первітину (т.зв. “гвинт”). Всі ці речовини сильно збуджують організм, що не минає більше доби. При цьому очі наркомана блищать, погляд стає майже божевільним.

Очі наркозалежної людини, яка приймає барбітурати із седативним ефектом, теж матимуть розширені зіниці, які не реагують на світло.

У наркозалежних зі стажем зіниці також збільшуються на фоні абстинентного синдрому. У стресовому для організму стані “ломки” без наркотику з’являються не лише головні та м’язові болі, а й розширюються зіниці.

А ось така група наркотиків, як каннабіноїди (гашиш, марихуана) можуть давати різний ефект: як звужені, так і розширені зіниці від наркотиків. При їх вживанні у наркомана очі червоні та сльозяться.

Червоні очі у наркозалежних

Зловживання будь-якими психоактивними речовинами просто “вбиває” кровоносну систему наркозалежних людей. Тому у них склери часто червоні або інтенсивно рожеві. Так діють на очі марихуана з гашишем, “сіль”, мефедрон, “швидкість” (speed) та інші психостимулятори.

У тих, хто палить наркотик спайс, білки очей теж стають червоними, очі наркомана “бігають” і виглядають як “скляні”.

У спробі приховати стан очей наркозалежні часто капають спеціальні краплі з метою замаскувати зіницю наркомана. Завдяки краплям вона зменшується або збільшується до нормального розміру. Найчастіше капають

  • судинозвужувальні візин, нафтизин – вони прибирають почервоніння, погляд перестає бути каламутним, очі блищать;
  • міотики – сприяють звуженню розширених зіниць;
  • атропін – під його дією вузькі зіниці розширюються.

Звідки у наркоманів кола під очима?

Наркологічно залежних людей видають не лише скляні запалені очі, а й нездорова блідість шкіри, на тлі якої яскраво виділяються синці під очима. Поява синіх кіл – закономірний наслідок їх нездорового способу життя, пошкодження печінки, яка не встигає переробляти токсини.

Супутня анемія також провокує появу синців під очима. З’являються синці і внаслідок нервового виснаження, безсоння.

Допомогти може лише фахівець

Якщо читаючи нашу статтю про очі наркоманів, ви запідозрили когось з близьких у вживанні наркотиків, переконайте їх перевіритися. Окремі симптоми можуть свідчити про різні захворювання, але комплекс із налитих кров’ю очей, характерних зіниць та синців під очима дозволяє розпізнати наркозалежного.

Тільки досвідчений нарколог точно визначить наявність залежності, тип наркотиків та складе індивідуальний план лікування наркозалежних і алкозалежних. Одним із найбільш ефективних курсів, що дають стабільний позитивний результат, є програма “12 кроків”. Заснована на духовних принципах, вона дозволяє наркоманам повністю змінити свідомість за підтримки однодумців. У нашому Співтоваристві залежних людей ми мотивуємо кожного розпочати лікування, проводимо групові зустрічі наркозалежних та алкозалежних, об’єднаних одним прагненням до тверезого життя, допомагаємо їм провести самоаналіз та усвідомити згубність своїх пристрастей. Додатково наші фахівці працюють і з родичами членів нашої Спільноти, навчають їх підтримувати наркозалежних на шляху одужання.

Не витрачайте дорогоцінний час на безплідні спроби самолікування. У наркоманів для цього немає ні сили волі, ні бажання. Звертайтеся до нашої спільноти залежних людей – наші фахівці знають, як допомогти і повернути вам ваше життя, яке забирають наркотики.