ВИДИ НАРКОТИКІВ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ПСИХІКУ

Наркотики за швидкістю розвитку залежності та ступенем згубного впливу на організм, психіку умовно поділяються на легкі та важкі.

Легкі наркотичні засоби

До легких наркотиків відносяться:

  • марихуана (анаша, гаджа, травичка, план), яку отримують з конопель (каннабісу);
  • спайси, трава, просочена синтетичними канабіноїдами;
  • насвай, суміш на основі тютюну;
  • LSD, екстазі (MDMA) та інші галюциногени.

Легкі наркотики викликають галюцинації та інші порушення сприйняття, а також координації рухів і мови. Препарати, які вживають заради почуття ейфорії, загострення чутливості, також можуть викликати паніку, параноїдальні, маячні ідеї. При тривалому прийомі зазвичай розвивається депресія, підвищується тривожність, виникають нав’язливі ідеї, суїцидальні думки. Для вживання великих доз характерні глибокі зміни свідомості, делірій. Препарати багаторазово підвищують ризик розвитку психозів у осіб зі схильністю до них.

Допомога при передозуванні

При передозуванні, втраті свідомості необхідно викликати нарколога, а при ознаках сплутаності свідомості, марення – бригаду психіатричної допомоги. До їх приїзду укласти людину на бік, спробувати привести до тями (нашатир, розтирання вух). При порушенні дихальної функції, зупинці серця робиться штучне дихання, непрямий масаж серця. Лікарі вводять препарати для стабілізації тиску, усунення нудоти, проводять детоксикацію.

Важкі наркотичні речовини

До цієї групи належать:

  • героїн – опіат, порушує здатність до самоконтролю, самооцінки, викликає емоційну нестійкість, при тривалому прийомі призводить до галюцинацій, марення, можливі епілептичні припадки, розвиток слабоумства;
  • амфетамін – стимулятор ЦНС, ейфоретик, ефект якого тримається не більше 3 годин. Потім бадьорість, активність змінюються апатією, ейфорія – депресією. Розвиваються порушення сну, галюцинації, гострі психози, параноя;
  • метадон – опіоїдний анальгетик тривалої дії, викликає довгострокову ейфорію, порушення орієнтації, реакції на зовнішні подразники. Згодом наростає тривожність, дратівливість, яка переростає в агресію. Через 2-4 місяці розвивається важка депресія, хронічне безсоння, незалежно від наявності препарату в крові можливі панічні атаки та галюцинації;
  • дезоморфін – високотоксичний хімічний препарат, який швидко руйнує організм. На ранній стадії викликає ейфорію, відчуття польоту, безтурботності. Незабаром вони змінюються на апатію, втрату сенсу життя, розвивається підозрілість, параноя;
  • кокаїн – стимулятор розумової та фізичної активності, загострює чуттєве сприйняття, викликає ейфорію, самовпевненість, знижує критичність. Подальший вплив на психіку зводиться до підвищення тривожності, збудливості, агресивності, можливий розвиток гострого психозу через порушення сприйняття, зорові, тактильні галюцинації.

Залежність розвивається вже з перших прийомів.

Допомога при передозуванні

При передозуванні необхідно негайно викликати «швидку». Комплекс заходів невідкладної допомоги такий самий, як при передозуванні легкими речовинами:

  • доступними способами привести людину до тями та розмовляти з нею;
  • звільнити дихальні шляхи, послабити тиск тісного одягу;
  • при зупинці дихання, серця проводити реанімаційні заходи.

Лікування наркозалежних

У наркологічному центрі «Вибір» здійснюється лікування фізичної та психологічної залежності від легких і важких препаратів. Підхід комплексний, від детоксикації, невідкладної допомоги при передозуванні, гострому психозі до повної психосоціальної реабілітації. Застосовуються прогресивні методи, медикаментозне лікування поєднується з сеансами психотерапії, духовними практиками, використовується програма «12 кроків». Гарантована конфіденційність і гуманне ставлення до пацієнтів.

Не шкідлива звичка, а хвороба

Всі наркотики чинять згубний вплив на психіку, тільки одні препарати викликають важкі зміни після тривалого прийому, інші – вже через пару тижнів або місяців. Наркотичну залежність, навіть викликану легкими препаратами, неможливо подолати зусиллям волі, це хвороба, яку потрібно лікувати. Людям, які це усвідомили, з радістю допоможуть фахівці НЦ «Вибір», філії клініки є в різних містах України.