Рецидив (зрив) залежності

Алкоголізм та наркоманія – тяжкі хвороби, лікування яких іноді доводиться починати спочатку кілька разів. Зрив наркомана після реабілітації не таке вже й рідкісне явище. Тяга до наркотику чи алкоголю зберігається на довгі роки навіть після того, як людина пройшла реабілітацію та перебуває у ремісії. Профілактика зриву, у тому числі й сухого, у хворого на алкоголізм або наркоманію полягає у своєчасному розміщенні людини в клініку. Так, з появою провісників у Наркологічному центрі “Вибір” (Київ) досвідчені наркологи повторюють курс реабілітації за ефективними методиками, надають психологічну підтримку.

Що таке рецидив

Наркоманія та алкоголізм, особливо жіночий, – це хронічні захворювання, лікування яких не одразу дає стійкий результат. На шляху до повного одужання іноді трапляються рецидиви залежності.

Рецидив – це повернення до вживання наркотичних, психоактивних речовин чи алкоголю після періоду ремісії. Хворий, який зірвався, – не рідкість. Наркологи вважають рецидив та зриви нормальним етапом поступового звільнення від залежності. Швидко позбутися від неї ніяке кодування не допоможе внаслідок змін, що відбуваються в мозку людини, які впливають на здатність самоконтролю.

Ремісія і рецидив – це етапи історії хвороби багатьох залежних, що чергуються, в яких немає нічого фатального, якщо вчасно розпізнати ознаки наближення зриву і звернутися за допомогою.

Як уникнути зриву після лікування алкоголізму та наркоманії?

При запущеному алкоголізмі та наркоманії залежність формується як на фізичному, так і психологічному рівні. Фізичну тягу в нашому наркологічному центрі “Вибір” (Київ) успішно усувають медикаментозно, а з психологією все набагато складніше. Як уникнути зривів, якщо мозок хворого на алкоголізм/наркоманію “пам’ятає” стан ейфорії, що виник після прийому дози, і прагне до нього повернутися?

Серед факторів, які провокують рецидив, можна виділити такі:

  1. Незавершене лікування. Якщо після психотерапії у хворого не змінився психологічний стан та пріоритети, то зрив неминучий. Особливо це часто буває при жіночому алкоголізмі, оскільки жінки до останнього заперечують наявність у них проблеми.
  2. Проблеми соціалізації. Якщо людина не може знайти своє місце в житті, має проблеми в сім’ї, то можна очікувати на рецидив навіть після кодування.
  3. Суворий контроль. Він породжує прагнення позбавитися гіпертрофованої опіки, що теж призводить до зриву.
  4. Повернення до колишнього оточення. Спілкування з особами, які страждають на алкоголізм і наркоманію, зазвичай зводить нанівець проведене лікування.

Передбачити всі причини, що викликають зрив, дуже складно. Якщо у вашого родича чи друга закінчилася ремісія та рецидив можливий чи вже відбувся, звертайтесь за допомогою!

Що робити, якщо зрив стався

Звинувачувати в рецидиві людину, яка зірвалася, непродуктивно. Намагайтеся її підтримати, особливо при сухому зриві. Сухий зрив наркомана – це стан готовності прийняти дозу. У разі важкого алкоголізму та наркоманії в анамнезі навіть без реального вживання він може супроводжуватися тахікардією, галюцинаціями, судомами, депресією та навіть психозом. Вжийте заходів безпеки, приберіть з дому спиртне, сховайте гроші та звертайтеся до наркологів.

Негайно дзвонити до нас до Центру “Вибір” (Київ) треба, якщо є і зрив під час кодування. Якщо людина зірвалася і навмисно вжила спиртне, необхідно терміново видаляти вшитий імплант, промивати шлунок, проводити детоксикацію у стаціонарі.

Знаючи, що робити при рецидиві залежності, пам’ятайте: якщо хворий зірвався, його стан може бути смертельно небезпечним.

Допомога при рецидиві

Якщо ремісія після кодування у алкоголіка чи хворого на наркоманію перервалася, у наркологічному центрі йому проведуть повторний курс реабілітації із застосуванням необхідних медичних процедур, консервативних та сучасних методик комплексного лікування наркоманії та алкоголізму, у тому числі й жіночого. До кожного пацієнта розробляється індивідуальна програма, куди входять робота з психологом, мотиваційні сесії.

Хороші результати дає програма “12 кроків”, які залежний має пройти на шляху до лікування. Суть її в тому, що в ході групової терапії пацієнти мотивують один одного, поступово змінюють своє оточення, розуміють, що вони не самотні. Завдяки цій зарубіжній методиці безліч людей усвідомлено починають вести здоровий спосіб життя.

Якщо зрив все ж таки стався, не варто зневірятися. Спільно зі спеціалістами нашого наркологічного центру ви зможете повернути своїх близьких до життя, в якому немає місця наркотикам та алкоголю.