Метадон – самий «важкий» з усіх важких наркотиків

Метадон в нашій країні з’явився на початку двотисячних, прийшовши на зміну таким опіатів, як героїн і ацетильований опій (сленг. Ширка, чорне). Він швидко набув популярності серед наркоспоживачів з тієї причини, що, на відміну від звичних опіатів, які наркоману в системі необхідно було вживати як мінімум раз в день, ефект від метадону тривав 2, а то і 3 дні. Звиклі постійно шукати дозу опіушнікі з радістю перейшли на новий наркотик, навіть не підозрюючи, в яку пастку вони самі себе заганяють …
Ніхто ж навіть не замислювався, що не тільки кайф від вживання триває довше, ефект відмови від метадону (кумар, ломка) теж набагато сильніше і довше, ніж синдром відміни від звичних їм опіатів. Крім цього, так як метадон є синтетичним опіатом, то крім фізичної ломки, була присутня і сильна психологічна, яка проявляла себе у вигляді депресії і суїцидальних думок.
Але і це були не всі «підводні камені» нового наркотику. Як виявилося, на відміну від звичної ширки, полегшити кумар від якої можна було алкоголем або наркотичними анальгетиками (трамадол), після метадону інші опіати не тільки не доставляли ейфорійний ефект, але навіть не знімали ломку. А бупренорфін, який в двохтисячних застосовували в наркології, для зняття абстинентного синдрому (кумар), був антагоністом метадону та його введення лише посилювало і так не легкий синдром відміни метадону.

Для наркодилерів ж цей наркотик навпаки був цікавіше ніж інші опіати хоча б тим, що можна було не боятися, що постійні клієнти, перейшовши на іншу речовину, перестануть купувати метадон. Так як альтернативи просто не існувало!

Так і з’явилося відомий вислів про метадон в колі наркоспоживачів, де йшлося, що метадон – це ліки від усього, але від нього ліків немає !!!

Як можна визначити, що людина вживає метадон

Якщо мова йде про візуальні ознаки, а не про лабораторну діагностику, то ознаки наркотичного сп’яніння від метадону, схожі з ознаками сп’яніння від будь-яких інших опіатів:

  • Зіниця сильно звужена (така природна реакція, як розширення зіниці, при наявності яскравого світла, відсутня)
  • Сонливість, загальмованість, млявість, пасивність.
  • М’язи обличчя розслаблені (куточки рота як-би опущені вниз)
  • Мова повільна, людина тягне слова, може втратити нитку розмови, забувши, про що говорив.

Передозування метадоном

Серед споживачів метадону дуже велика смертність в результаті передозування. Так як досить важко, особливо після періоду ремісії, підібрати дозу, яка не викличе передозування. Крім цього, так як сам метадон є сильнодіючою речовиною, його вживання з алкоголем, який підсилює ефект опіатів, теж є однією з найчастіших причин передозування.

В результаті передозування відбувається пригнічення дихального центру і летальний результат неминучий. Самостійно допомогти практично не можливо, так як необхідно вводити антидот. Який є у лікарів, але швидка дуже рідко встигає вчасно приїхати, адже рахунок йде на хвилини. А так, як сонливість – звичний стан наркомана, що вживає метадон, близькі часто впевнені в тому, що він просто спить, в той момент, коли він вже перестає дихати.

Розраховувати на те, що Ваш близька людина самостійно припинить вживання метадону, не тільки марно, але й небезпечно. Будь-який прийом речовини може бути останнім !!!

Фахівці нашого центру завжди готові проконсультувати Вас та Ваших близьких. Точно визначити за допомогою лабораторної діагностики вид вживаної речовини і провести всі необхідні процедури для купірування ломки і допомогти встановити стійку ремісію після проходження курсу реабілітації.