Героїнова залежність: симптоми, наслідки та сучасні методи лікування

Героїн – найстрашніший наркотик сучасності. Викликаючи дуже стійку залежність, речовина провокує болісний абстинентний синдром. Героїн не лише поширюється у чистому вигляді, а й додається у інші наркотичні речовини – на формування швидкої залежності. Залежність від героїну, що виникає після кількох ін’єкцій, призводить до незворотних наслідків і дуже важко піддається лікуванню.

Що таке героїнова залежність: ознаки, особливості, стадії

Героїн (хімічна назва – діацетилморфін) – похідна морфію, наркотична речовина з вираженим знеболюючим ефектом. Будучи за походженням напівсинтетичним опіатом, героїн надзвичайно шкідливий для організму, незворотно руйнуючи та отруюючи всі системи органів.

У середовищі наркозалежних героїн використовують у різний спосіб – курять, ковтають, розсмоктують, але найнебезпечнішим і найпоширенішим є ін’єкційний метод. Саме внутрішньовенне введення героїну дозволяє при відносно невеликій концентрації досягти бажаного ефекту, але викликає фатальні наслідки.

Виділяються три стадії залежності від героїну:

  1. Початкова. Характеризується психологічним дискомфортом, якщо нова доза героїну не надходить у кров; найбільш ефективна для лікування пристрасті до героїну.
  2. Проміжна. Розвивається через кілька тижнів після початку вживання героїну. На цій стадії формується толерантність до героїну та виникає фізіологічна залежність від наркотику.
  3. Завершальна. Найскладніша стадія для лікування. На цьому етапі єдиний сенс існування наркомана – чергова доза героїну, а летальне передозування – найімовірніший результат.

Прагнучи отримати більше прибутку, наркоторговці можуть додавати до героїну сторонні домішки – від тальку до прального порошку, що лише посилює інтоксикацію та прискорює руйнівні наслідки для організму.

Ознаки вживання героїну

Ознаки, за якими можна запідозрити, що близька людина “підсіла” на героїн:

  • звуження зіниць;
  • осліплий погляд без жодного виразу;
  • порушення координації рухів;
  • часте, прискорене, поверхневе дихання;
  • різкі перепади настрою, агресивність, запальність без зрозумілих причин;
  • загальмованість, апатичний, сонливий стан до втрати свідомості.

Дуже небезпечне передозування героїном: наркотик пригнічує дихальний центр, тому великі дози героїну потенційно можуть призвести до зупинки дихання. Також високі дози героїну можуть викликати набряк легень та гостру серцеву недостатність.

Залежність від героїну: ломка, ознаки та наслідки

У наркології героїнова залежність вважається однією з найважчих. Це пов’язано з тим, що хімічна формула героїну дозволяє активно діючій речовині швидко проникати в нервову систему і, минаючи гематоенцефалічний бар’єр, – головний мозок. Людина, яка регулярно приймає героїн, старіє буквально на очах.

Залежність від героїну тягне за собою катастрофічні наслідки:

  • знищення імунітету, беззахисність організму перед будь-якими інфекціями;
  • руйнування внутрішніх органів (нирок, печінки);
  • зношування серцево-судинної системи;
  • тяжкі порушення метаболізму;
  • розлади психіки, параноїдальні психози, делірій.

Толерантність до героїну настає через 2-3 тижні, через що героїновий наркоман змушений шукати нову дозу вже не для ейфоричних відчуттів, а для запобігання жахливим симптомам ломки.

Чи можна позбутися героїнової залежності

Самостійно подолати пристрасть до героїну майже неможливо, особливо якщо наркотик приймається довше двох місяців. При відмові від героїну проявляється абстинентний синдром – ломка, витримати яку неймовірно складно. Ефемерне та швидкоплинне почуття нірвани, спричинене героїном, змінюється депресією, панікою, галюцинаціями та фізичним болем.

Ломка у наркоманів, що сидять на героїні, на ранній стадії починається характерними симптомами:

  • лихоманкою;
  • розладом травлення, спазмами шлунка;
  • тахікардією;
  • проблемами з зором;
  • підвищенням артеріального тиску;
  • нападами сильного страху.

При відсутності наступної порції залежного від героїну починають мучити нестерпні суглобові і м’язові болі, він може завдати шкоди собі або оточуючим. На стадії ломки, залежному від героїну, необхідно терміново надати кваліфіковану допомогу.

Як позбавитися героїнової залежності: лікування наркоманії

Вилікувати залежність від героїну надзвичайно складно: наркотик пригнічує роботу протибольової системи організму, викликаючи сильний біль у всьому тілі, який може тривати до 10 днів. Проте, навіть переживши пекло ломки, героїновий наркоман повертається у світ, повністю позбавлений фарб, радості та емоцій, тому повернення до героїну – це лише питання часу.

Програма “12 кроків” – єдина у світі, що дозволяє вилікувати наркоманію, алкоголізм та будь-яку пристрасть незалежно від стадії та терміну. У рамках програми професіонали наркологічного центру “Вибір” аналізують усі життєві сфери залежного від героїну, знаходячи справжню причину згубної поведінки. Грамотне лікування під керівництвом фахівців – єдиний шанс на здорове та щасливе майбутнє без героїну.