Чим небезпечна наркоманія: наслідки залежності для здоров’я

Наркоманія – вкрай тяжке захворювання, що порушує роботу всіх систем організму. Наркотичні токсини згубно впливають на органи людського тіла, тому систематичне вживання наркотиків дає старт розвитку багатьох хвороб. “Нешкідливих” наркотиків у світі не існує. Різні види стимуляторів діють по-різному, проте вони руйнують організм людини, за відсутності лікування викликаючи летальний кінець.

Які хвороби викликає наркоманія: мозок та ЦНС

Залежність від наркотичних речовин призводить до низки захворювань, зокрема — незворотних. Колосальну шкоду наркотики завдають здоров’ю центральної нервової системи та її головному органу – головному мозку. Психоактивні речовини викликають зміни у роботі нервової системи наркозалежного, які зовні проявляються у вигляді підвищеної дратівливості, нападів агресії та непередбачуваної поведінки. Людина починає страждати від психозів, які невдовзі перетікають у тяжкі психічні хвороби. Позбавитися від них допоможе лише кваліфіковане лікування наркоманії, розпочате на ранніх стадіях захворювання.

Мозок дуже чутливий до впливу отруйних компонентів. Тому психіка людини, яка вживає наркотичні речовини, зазнає серйозних змін. У міру збільшення дозування хворому починають докучати манія переслідування, галюциноз та всілякі фобії, що переходять у небезпечні психози, у тому числі алкогольний делірій – білу гарячку. У цьому гострому стані поведінка людини дуже небезпечна як для оточуючих, так для його власного життя та здоров’я.

Необоротні процеси в ЦНС відбуваються на клітинному рівні: порушуються міжнейронні зв’язки, що призводить до розладу мозкової діяльності. Тяжкі наркотики стають причиною не тільки функціонального розладу ЦНС, а й органічного. При органічному ураженні мозку розвивається недоумство, яке, прогресуючи, призводить до зникнення зв’язного мовлення, втрати навичок самообслуговування та паралічу.

Що відбувається з організмом залежного: поширені хвороби

Які захворювання викликає наркоманія? Наслідки, з якими стикаються залежні від наркотиків, несуть серйозну загрозу фізичному та психічному здоров’ю. Постійна інтоксикація організму пригнічує імунні сили та порушує гормональну регуляцію, що небезпечно ростом пухлин та розвитком аутоімунних хвороб. І це лише мала частина тих патологій, до яких призводить вживання наркопрепаратів.

Список хвороб, якими хворіють наркозалежні, включає:

  • розлад роботи нервової системи;
  • серцеву недостатність;
  • дисфункцію нирок, печінки;
  • знищення імунітету;
  • виснаження організму;
  • інфекційні захворювання;
  • психічні відхилення.

Серцево-судинна система молодої людини протягом року активного прийому стимуляторів деградує до показників старечого віку. Ритм серця значно частішає, і «мотор» організму зношується за лічені місяці. Тахікардія, високий артеріальний тиск, кардіоміопатія, ішемічна хвороба зустрічаються практично у всіх залежних. Серцевий м’яз може не витримати навантаження, що небезпечно виникненням інфаркту міокарда.

При тривалому прийомі одурманюючих речовин у людини часто відмовляють нирки та печінка. За статистикою, близько 80% залежних хворіють на гепатит, наслідком якого є печінкова недостатність, а також цироз і рак печінки.

Через погану роботу нирок починають набрякати ноги, нерідко виникають виразки, процеси гниття в тканинах, що призводять до гангрени. Особливо це стосується хворих, які вживають стимулятори, які виробляються кустарним способом та не проходять належного очищення. Внутрішньовенне введення наркопрепаратів ушкоджує вени, викликаючи тромбози, некротичне ураження тканин і як наслідок – ампутацію кінцівок.

При вдиханні наркотичних сумішей у людини страждає ніс: носова перегородка стоншується, починаються хронічні кровотечі. З організму швидко вимивається кальцій, що викликає підвищену крихкість кісток та руйнує зубну емаль: найчастіше залежних видають характерні чорні зуби.

Для ін’єкцій зазвичай використовуються нестерильні шприци, тому в організм можуть потрапляти збудники інфекційних хвороб. Імунітет, ослаблений систематичним прийомом наркотиків, не справляється з загрозою, тому інфекційні ускладнення — найчастіша причина смерті. Чимало жертв наркоманії вмирають від сепсису, а також СНІДу — заключної стадії ВІЛ-інфекції, надзвичайно поширеної серед залежних від наркотиків.

Програма «12 кроків»: лікування залежності та супутніх хвороб

Практика показує, що наркозалежні пацієнти, як правило, хворіють на велику кількість хвороб. При цьому незворотні наслідки залежності найчастіше наступають набагато швидше, ніж припускають залежні та їхні родичі. Вживання деяких видів наркотиків може вже за рік зробити здорову людину глибоким інвалідом, тому кожен день зволікання знижує шанси на одужання.

Однак вчасно розпочата грамотна терапія здатна зберегти здоров’я та врятувати життя залежній людині. Реабілітація наркозалежних у «Наркологічному центрі «Вибір» допоможе подолати руйнівну пристрасть та зупинити патологічні процеси в організмі.

Програма «12 кроків» — унікальна можливість назавжди забути про залежність, а також пройти відновлювальний курс реабілітації усіх сфер життєдіяльності, включаючи:

  • фізичну;
  • психологічну;
  • соціальну;
  • духовно-моральну.

Якісна детоксикація повністю очистить організм від наркотичних отрут, а лікування під керівництвом досвідчених фахівців відновить функції пошкоджених органів та подарує шанс на активне здорове життя. Але головне наше завдання — змінити мислення та модель поведінки залежної людини, що є ключем до усвідомленої тверезості.